I njih treba očistiti

Dobre stare gramofonske ploče ne dirajte prstima!

Vinil
Foto: Pixsell
06.11.2014.
u 15:00

Kad ste zadnji put zavirili u svoju fonoteku, uzeli omiljenu ploču i uključili gramofon?

Gramofonske ploče odavno su, zahvaljujući modernim tehnologijama i općoj dostupnosti glazbe preko interneta, završile u ropotarnici prošlosti. No, mnogi i danas čuvaju svoje fonoteke. Iako ni izdaleka ne bude oduševljenje kao nekada, u posljednje vrijeme može ih se nabaviti u specijaliziranim prodavaonicama (koje ih često i otkupljuju od građana) ili na sajmovima.

Da bi reprodukcija zvuka bila što kvalitetnija, o gramofonska ploča traži da se pridržavamo nekoliko pravila. Tako njezine utore nikad ne smijemo dirati prstima, jer će u njih ući mast s naših ruku, a to će se pri sviranju čuti kao šum. Nadalje, grafonske ploče treba pažljivo čuvati u zaštitnoj foliji i omotu.

Nikad ih ne slažemo jednu na drugu, jer se zbog težine utori mogu oštetiti. Bolje ih je slagati okomito. Prije sviranja treba s ploče očistiti prašinu - katkada je dovoljno samo je lagano prebrisati mekanom krpicom, a neće još naštetiti i blaga mješavina destilizirane vode i alkohola. Treba voditi i računa i o čistoći i ispravnosti gramofonske igle.  

>>Moderna varijanta klasične petrolejke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije