Paulownia elongata

Želite stablo od kojeg ćete imati puno koristi? Ovo je pravi izbor!

Želite stablo od kojeg ćete imati puno koristi? Ovo je pravi izbor!
Foto: Dom i vrt
1/4
17.03.2013.
u 00:43

Zbog male težine i pristupačne cijene paulovnija je idealna i za izradu namještaja

Prekrasno drvo paulovnija latinskog naziva Paulownia elongata drvo je koje agronom Jurica Glumpak preporučuje da posadite u svom dvorištu, jednu sadnicu ili više njih jer, osim što će svojim prekrasnim ljubičastim cvjetovima mamiti pozornost pa i ljubomoru prolaznika, od tog drveta imat ćete veliki koristi. Razlog preporuke je u tome što se vode različite rasprave o tome što ćemo, kako i gdje saditi nakon ulaska u EU, a postoji dvadesetak biljnih vrsta koje se u Hrvatskoj još ne sade, a jako su zanimljive malim i velikim proizvođačima, distributerima, obrtnicima, ali i svima nama kojima su troškovi grijanja preveliki. Naime, drvo je izvrsno za ogrjev zbog toga što ima kalorijsku vrijednost od 4500 kilokalorija što je jednako kao i kalorijska vrijednost dobrog ugljena, a daje tek 0,57 kilograma po toni pepela.

Drvo budućnosti

Jedna od tih vrsta, kaže agronom Glupak, upravo je paulovnija. Ipak, treba imati na umu da joj klima u Hrvatskoj nije idealna, ali uz malo znanja sadnja te vrste može biti vrlo unosna.

– Rod Paulownia uključuje 20 različitih vrsta, a najisplativija je vrsta upravo Paulownia elongata. Ona u svijetu slovi kao najbrže rastuće drvo zbog čega se s pravom može nazvati drvom budućnosti – kaže agronom Glumpak dodajući i to da u kineskoj tradiciji, odakle drvo potječe, svako novorođeno žensko dijete na dar dobije sadnicu paulovnije jer će upravo to drvo služiti za izradu cijelog namještaja koji će, kad odraste, nositi sa sobom kao miraz. Naime, od sijanja tom drvetu treba samo sedam godina da bi dostiglo visinu od 20 metara i obujam debla između 40 i 50 centimetara. Ako su zadovoljene sve fiziološke potrebe, iz jednog stabla za sedam godina možemo dobiti jedan prostorni metar drva.

– Drvo Paulownia elongata lagano je i izuzetno čvrsto, svijetle je boje i lako se boji. To su prepoznali i glavni uvoznici tog drveta – Njemačka i zemlje Skandinavije. Zbog male težine i pristupačne cijene idealno je za izradu namještaja, osobito za mlade. Drvo ima i izrazito dobro akustično svojstvo pa služi i za gradnju instrumenata poput violina jer zadržava malo vlage, odnosno brzo se suši, ne deformira se i teško se lomi – kaže Glumpak. Kad je riječ o već spomenutim ukrasnim svojstvima, spomenimo i da listovi promjera 40 centimetara daju debelu hladovinu, a zbog toga je ovo drvo i prava tvornica kisika, odnosno pravi pročišćivač ugljikova dioksida. Zbog toga što jedno 10 godina staro drvo apsorbira pola tone čistog ugljikova dioksida, ono je idealno za sadnju u gradskim i industrijskim zonama. U svijetu se ono već koristi. Naime, i po standardima Europske unije industrijske odnosno proizvodne površine moraju biti drvoredno uređene, a ovo je stablo idealno za to. Agronom Jurica Glumpak ističe i druga svojstva, a to su ona medonosna jer u jednoj sezoni to drvo posađeno na jednom hektaru površine daje između 900 i tisuću kilograma nektara, a otkupljuju se i nusproizvodi kao što je peletirana stočna hrana od lišća, koja služi za dohranu domaćih životinja, ali oni su pogodni i za proizvodnju celuloze, biomase i etanola.

Biomasa za dohranu

Usporedbe radi, agronom Glumpak kaže da će 500 sadnica paulovnije na jednom hektaru u trećoj godini dati 80 tona drvne mase, dok vrba daje tri puta, a topola četiri puta manje. Onima koji imaju malo seosko domaćinstvo ili mali komadić okućnice dipl. ing. Jurica Glumpak preporučuje optimalni sustav gospodarenja, a to znači da se posadi 15 sadnica koje će biti dovoljne za dvije pčelinje zajednice, one će znatno smanjiti zagađenje, a osim ukrasa, toliko sadnica dat će dovoljno biomase za dohranu domaćih životinja.

Kreće sadnja

Uzgojem i promidžbom uzgoja paulovnije bavi se Stevan Bošnjak iz Subotice koji nam je ljubazno ustupio i sve fotografije, a kako je porijeklom iz Vinkovaca te je njegova tvrtka A&S UNION uz Institut i zavod za novu tehnologiju generalni zastupnik i distributer za ovu biljku za područje bivše Jugoslavije te Mađarske i Slovačke, ima jedno predstavništvo i u Hrvatskoj. Ono se nalazi u Osijeku, a riječ je o tvrtki Vomi commerce d.o.o u Ulici Hrvatske Republike 17b. Kako nam je rekao Mladen Ardalić iz te tvrtke, krajem travnja zasadit će paulovniju na nekoliko lokacija u Hrvatskoj.

NE PROPUSTITE: FOTO Presadnice sadite ujutro ili navečer i kada nema mraza

Savjetujemo kako poboljšati vrijednost tla prije sadnje

Ključne riječi

Komentara 1

DS
dora.sara.188
15:18 29.03.2014.

da li mogu kupiti sjeme kod vas da mi pošaljete poštom

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije