Zaštitite stabla

Zbog paunova oka masline će i manje roditi

Zbog paunova oka masline će i manje roditi
Dom i vrt
23.07.2013.
u 09:25

Maslinarstvo ugrožava i rak masline koji je teško zaustaviti pa je prevencija najvažnija, kaže dipl. ing. agr. Igor Gomezelj, AgroChem Maks

Simptomi paunova oka, najznačajnije i najraširenije bolesti maslina, javljaju se isključivo na površini listova. Tamnozelene do tamnosmeđe, odnosno crne pjege okružene su žućkastim prstenom (paunovo oko). Ako se bolest ne suzbija, infekcija dovodi do sušenja izboja i opadanja lista, naročito u donjem dijelu krošnje. Smanjeni su oplodnja, rast i razvoj, što u konačnici dovodi do smanjenja uroda i slabljenja stabla. Uzročnik bolesti preživljava ljeto na zaraženom lišću.

Spore i kiša

Za jesenskih kiša stvaraju se spore koje se prenose kapljicama vode. Osim kišnih kapi, mogu ih prenositi i kukci te vlažan zrak. Zaraza se širi u jesen i zimu, naročito u poljima gdje ima magle i gdje je manja prozračnost i osunčanost. Posljedice infekcije vide se u proljeće.

Osim paunova oka, maslinarstvo ugrožava i rak masline (Pseudomonas savastanoi), bakterijska bolest koja se prepoznaje po tumorskim nakupinama na granama zaraženog drveća. Uz paunovo oko, ovo je najznačajnija bolest maslina koja smanjuje kvalitetu ploda i odnosi velik dio uroda. Jednom kad se pojavi, bolest je teško zaustaviti pa je preventivna zaštita temelj borbe protiv raka masline.

Bakreni pripravci

Protiv ovih bolesti koristi se bakreni pripravak Neoram WG. To je suvremeni bakreni proizvod u obliku granula. Doza mu je znatno smanjena, čak do 40 posto, u odnosu na starije fungicide na bazi bakra, a svojstva su mu znatno poboljšana. Jedini je prihvatljiv bakreni pripravak u maslinarstvu, a ima dozvolu za primjenu i u ekološkoj proizvodnji. Zbog znatno manje doze i cijena prskanja manja je od cijene prskanja starim bakrenim fungicidima.

Glavno je vrijeme primjene pripravka 3 do 5 tjedana prije berbe, ovisno o tome kada počinje kišno razdoblje. Doze koje se koriste u maslinarstvu kreću se od 2 do 3 kg po hektaru (200 do 300 grama u 100 litara vode), uz karencu od samo 15 dana. Neoram WG ima najkraću karencu u maslinarstvu i jedini je bakreni pripravak u Hrvatskoj za koji je višegodišnjom primjenom u Dalmaciji dokazano da ne ostavlja nedopuštene ostatke u maslinovu ulju. Zbog boljeg prianjanja teže se ispire oborinama pa zaštitu nije potrebno ponavljati prije svake kiše.

Za pravovremenu pripremu za novi napad paunova oka masline koje nose plodove treba tretirati krajem kolovoza ili početkom rujna, prije mogućih jačih kiša, jer su uvjeti za razvoj paunova oka vrlo povoljni. Nakon berbe sve treba ponoviti kako bi se uz paunovo oko masline zaštitile i od raka masline. Mlade masline koje ne nose plod mogu se tretirati početkom rujna, a prskanje se ovisno o oborinama može ponoviti krajem listopada ili u studenom.

Neoram WG bakreni je pripravak koji zadovoljava kriterije doze bakra po jedinici površine u ekološkoj proizvodnji na razini EU uz čak tri tretmana tijekom vegetacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije