Zelene fasade

Mlade penjačice treba obilato zalijevati, posebno prvog ljeta

penjačice
Foto: Shutterstock
1/2
20.06.2022.
u 12:49

Bršljan uspijeva i u sjeni i na suncu, a jasmin, pasiflora ili bugenvilija vole sunce. Puzava hortenzija i neke vrste ruža vole i sjevernu stranu

Penjačice mogu rasti na vrlo malom prostoru, a kad se razgranaju, mogu pokriti veliku površinu okomite plohe. Penjačicama je za rast potrebna potpora. Ako je nemaju, prekrit će to i pretvoriti se u gust "pokrivač" od cvjetne i lisne mase. Penjačice koje rastu uza zid treba obilato zalijevati jer je zemlja u podnožju sklona isušivanju.

Posebno je važno zalijevati mlade penjačice tijekom prvog ljetnog razdoblja. Uz južni zid kuće, ograde vole rasti bugenvilija, jasmin, pasiflora ili ruže. Na sjevernoj strani dobro će uspijevati divlja loza, bršljan, puzava hortenzija i neke vrste ruža. Zapadna strana dobra je ako su razlike u temperaturi danju i noću dosta velike. Penjačice je obično sade 30 do 50 cm od zida.

Foto: Flora magazin

Bršljan podjednako uspijeva na suncu i u hladovini i mada je uvriježeno mišljenje da šteti fasadi, to ipak nije točno. Ako je zasađen uza zid od cigle, održavat će ga toplim i suhim. ujedno je i dobra zaštita od mraza, hladnoće i jakih vjetrova. Zanimljivo je i kako se penjačice različito penju. Primjerice, kozja krv ovija se uz potporu u smjeru kazaljke na satu, a slak u obrnutom smjeru.

Popularna bugenvilija neće oduševiti svojim neuglednim cvjetićima, već listovima. Puzava hortenzija u početku raste sporo, a kasnije brzo.

Foto: screenshot/facebook

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije