LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Obožavate li ljiljane veselit će vas ovaj trik kojim im cvatnju možete produžiti sve do rujna

Lukovice se sade tako duboko da njezin vrh bude pokriven desetak centimetara debelim slojem zemlje
30. srpnja 2022. u 07:00 0 komentara 270 prikaza
ljiljan
Foto: Thinkstock

Ljiljani su tradicionalno vrlo omiljeni, a današnji hibridni kultivari jednostavno se uzgajaju. Odlikuju se cvjetovima promjera i do 30 cm, a snažna, uspravna stabljika nosi veće skupine cvjetova. Ovisno o kultivaru, cvatu od lipnja do kolovoza ili rujna.

ljiljan | Autor : pixabay Foto: pixabay

Ljiljani vole "hladne noge i toplu glavu" pa oko njih treba posaditi pokrivače tla ili druge biljke niska rasta. Većina vrsta i kultivara sadi se u rujnu i listopadu. Madonin ljiljan sadi se u drugoj polovici kolovoza, a zlatni i sjajni ljiljan u proljeće. Lukovice se sade tako duboko da njezin vrh bude pokriven desetak centimetara debelim slojem zemlje.

ljiljan | Autor : pixabay Foto: pixabay

Samo se Madonin ljiljan pokriva s 3- 5 cm zemlje i prezimljuje bez zaštitnog pokrova. Posađene lukovice dobro se zaliju, a u hladnim područjima pokriju s 10 cm debelim slojem malča od suha lišća, slame ili grana crnogorice. Nekoliko tjedana prije sadnje poželjno je pognojiti tlo gnojivom s većim sadržajem fosfora i kalija. Ocvale cvjetove treba odmah ukloniti, a na kraju vegetacije stabljika se odreže pri zemlji i zimi pokrije malčem.

ljiljani | Autor : pixabay Foto: pixabay

Tu je i močvarni liljan, biljka porijeklom iz istočne Azije točnije Japana, Indije i Kine, gdje raste u močvarama i plitkim vodama. Poznate su dvije vrste ovog roda biljaka - Acorus gramineus i divlja vrsta Acorus calamus. Močvarni ljiljan se koristi podjednako kao vrtno cvijeće i kao sobna biljka. Iako izgleda kao da je riječ o ukrasnoj travi to u slučaju močvarnog ljiljana nije točno.

ljiljani | Autor : pixabay Foto: pixabay

On naime pripada porodici Araceae (u tu porodicu pripadaju i filadendron i Anturium). Uzgajate li močvarni ljiljan kao sobnu biljku tada ju držite na temperaturi oko 18 do 22°C dok zimi može biti i za 3 do 4°C niža temperatura. Ako je biljka posađena u vrt tada može izdržati vani preko zime. Ovo je vrlo otporna i jako zahvalna biljka tako da nećete imati puno brige ni problema sa njom.

Make over U samo par koraka do shabby chic interijera veseli stan INTRIGANTAN STILSKI MIKS Šarmantna mladenačka oaza u kojoj sve pršti od radosti i energije moderni interijer mali ženski stan ŽENSTVENI ŠARM Pravo malo žensko carstvo u pastelnim tonovima
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.