LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Zašto je rujan najidealaniji za sjetvu travnjaka?

Travu smijete sijati tijekom cijele godine (iznimka su zima i temperture ispod nule), a najbolje u proljetnim mjesecima te rujnu
01. rujna 2020. u 12:00 0 komentara 4475 prikaza
sijanje trave travnjak
Foto: Thinkstock

Prekrasan, poput tepiha i bez korova i mahovine travnjak san je svakoga tko ima okućnicu ili barem mali vrt. Da bi se to postiglo potrebno je puno truda i neprestane brige oko trave - pripreme tla za sjetvu, sjetve, novog dosijavanja, čišćenja korova, prosijavanja, gnojenja... Uzgoj travnjaka je puno zahtjevniji od većine drugih kultura u vrtu.

No, to nipošto ne znači da se ne bi trebali okušati u toj avanturi - neka vas u tome ne obeshrabri jesen koja kuca na vrata. Travu naime možete sijati i dosijavati tijekom cijele godine (jedino se ne preporuča zima i temperature ispod nule), pa tako i u jesenskim mjesecima. Čak štoviše, rujan je, tvrde stručnjaci, uz proljtne mjesece, najidealniji mjesec za sjetvu travnjaka.

sijanje trave travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Razlog tomu jest što krajem ljeta trava vrlo intenzivno raste, a vremenske prilike su najpovoljnije - temperature nisu previsoke niti preniske, sunca još ima dovoljno da bi nikla i fino rasla, a i kiša je češća nego u ljetnim mjesecima pa je zemlja dovoljno vlažna.

Iz istog razloga rujan je idealan mjesec i za dosijavanje postojećeg travnjaka te sijanje kompletno novog, ako ste nezadovoljni starim. Postupak je jednostavan - herbicidima tretirate staru travu te ju grabljama uklonite i na njemu za tri tjedna zasijete novu travu. Prije toga, naravno, potrebno ju je pripremiti za sjetvu.

Prije svega, očistite teren od korova i ostaloga - grančica, kamenja, kore drveća.... a zatim ga obradite oranjem ili štihačom te usitnite i poravnjate. Slijedi gnojenje cijele površine i na koncu - sjetva.

serge castella koliba ŠARMANTNO Modernizirana koliba nakon adaptacije izgleda senzacionalno Mala škola uređenja Planirate kupnju tepiha? Birajte ga ovisno o svom stilu i načinu života lukovice TOP 5 SAVJETA Znate li kako posaditi lukovice da bi cvjetale u proljeće?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.