Mala škola uređenja

Planirate kupnju tepiha? Birajte ga ovisno o svom stilu i načinu života

Shutterstock
31.08.2020.
u 12:02

Volite li toplinu i udobnost, odlučite se za tapison umjesto tepiha. Njime ćete bez prevelikih novčanih izdataka prekriti cijeli pod, a kad ga se zasitite lako ga zamijenite drugim. Time ćete napraviti važnu vizualnu promjenu u domu

Tepih je jedan od najznačajnijih elemenata u domu koji svakom prostoru daje toplinu, ali i puno govori o stilu i osobnosti vlasnika. Neodgovarajuća veličina, oblik i boja tepiha mogli bi narušiti cjelokupni vizualni dojam doma, iako su svi drugi elementi u savršenom skladu.

Stoga je vrlo važno, u moru ponuda tepiha na tržištu, znati izabrati onaj pravi. Pri odabiru odgovarajućeg tepiha prije svega uzmite u obzir svoj stil i način života.

Foto: Shutterstock

Osim tradicionalnih vunenih i pamučnih tepiha, na tržištu se često mogu naći i tepisi od jute, lana i bambusa. Tepisi izrađeni od bambusa i oni jeftiniji sintetički otporni su na nečistoću te su dobar izbor za domove u kojima žive kućni ljubimci. Također su dobar izbor i za osobe koje se ne žele previše zamarati čišćenjem. Vuneni, krzneni i pamučni tepisi prostoru će podariti toplinu, ali s njima treba biti oprezan kada je u pitanju česta frekventnost u prostoru i izloženost prljanju.

Foto: Shutterstock

Prije odlaska u trgovinu odredite točne mjere i oblik tepiha koji će vam odgovarati za određenu prostoriju. U trgovini bi vam se mogao svidjeti neki tepih zbog ljepote i dizajna, ali ako vam njegove mjere ne odgovaraju nemojte se nabrzinu odlučiti za njega i tako pogriješiti. Oblik tepiha trebao bi pratiti oblik prostorije. Prema tome, tepih pravokutnog oblika ide u pravokutnu prostoriju, a u prostoriju kvadratnog oblika treba postaviti tepih istog oblika ili okrugao.

Foto: Shutterstock

Ako imate veću dnevnu sobu, u kojoj je garnitura za sjedenje odmaknuta od zidova, tepih bi trebao biti dovoljno velik da se na njemu nalaze svi komadi namještaja, što znači i prednje i zadnje noge kauča. Za manji pak dnevni boravak, u kojemu je namještaj naslonjen na zidove, tepih bi trebao biti toliki da se bar prednji dio kauča i fotelja nalazi na njemu.

Foto: Shutterstock

Kada birate tepih za spavaću sobu, važno je obratiti pažnju na to da pod s bočnih strana kreveta bude pokriven. Odaberite mekani tepih koji će biti ugodan pod nogama dok hodate bosi. Hodnik mnogi smatraju mjestom na kojem tepisi nisu dobrodošli upravo zbog izravnog ulaska izvana i potencijalno teškog održavanja.

No uski komad tepiha (izrađenog od materijala lakog za održavanje) na ulazu u dom može ga itekako utopliti i dati mu novi šarm.

Za ručno izrađene i unikatne tepihe očekujte da ćete platiti najvišu cijenu, pogotovo ako su izrađeni od skupih materijala kao što su svila ili vuna. Serijski proizvedeni tepisi sa sintetičkim i pamučnim vlaknima su puno jeftiniji, iako cijena ovisi i o proizvođaču, kvaliteti, debljini i trendu. Isplati se uložiti u dobar tepih i kupiti najbolji koji si možete priuštiti makar to značilo štednju, pa čak neko vrijeme i goli pod. Dobar tepih je poput umjetničkog djela, prenosi se iz generacije u generaciju. Osim osnovne funkcije ima i sentimentalnu vrijednost. Klasični vuneni tepih s vremenom izgleda sve bolje i bolje, baš kao i stari drveni namještaj.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije