LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Znate li kako posaditi lukovice da bi cvjetale u proljeće?

Proljetne se lukovice sade u jesen jer zahtjevaju hladno razdoblje (2-8 stupnjeva) mirovanja od više mjeseci kako bi biljke stvorile cvijetove čim im vrijeme to dopusti i kada zatopli
31. kolovoza 2020. u 09:00 0 komentara 8275 prikaza
lukovice
Foto: Shutterstock
Pogledajte galeriju 1/10

Ako želite na proljeće uživati u ljepoti tulipana, irisa ili narcisa, jesen je pravo vrijeme za njihovu sadnju. Izdvojite sat vremena za svoj vrtlarski zadatak i osigurajte svom vrtu privlačan izgled.

Proljetne se lukovice sade u jesen jer zahtjevaju hladno razdoblje (2-8 stupnjeva) mirovanja od više mjeseci kako bi biljke stvorile cvijetove čim im vrijeme to dopusti i kada zatopli. Bez tog hladnijeg razdoblja razvit će se listovi, ali ne i cvjetovi. Postoje određeni koraci koje možete poduzeti kako biste osigurali što veći uspjeh cvatnje ovih dekorativnih biljaka.

lukovice | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

1. Prije same sadnje dobro pregledajte lukovice kako biste upotrijebili samo one dobre i zdrave. Izbjegavajte mekane lukovice koje se čine poput mekanog kolača te pogotovo one na kojima primijetite plijesan. One bi trebale biti čvrste i suhe.

2. Nemojte bacati uputstva na pakovanju. Osim što možete dobiti dobre savjete za sadnju i brigu o svom cvijeću, ako sačuvate pakovanje, znat ćete koja je vrsta najbolje uspjela te kako se točno sadi. Naime, neke se lukovice sade tako da njihov vrh gleda prema dolje, a neke se sade u suprotnom položaju, prema gore. U pravilu je donji dio lukovice ravniji i ima više suhog korjenja, a vrh je zašiljen – iz njega će izrasti lišće i cvjetovi.  Ako lukovice imaju nekoliko vrhova, imat će i više cvjetova.

3. Prije sadnje, lukovice je dobro uvaljati u prašinu od drvenog ugljena. To ih štiti od truljenja.

lukovice | Autor : screenshot/facebook Foto: screenshot/facebook

4. Čak i da vas zapadne lukovica kod koje ne znate koji je koji kraj, posadite ju postrance, ona će svejedno dobro uspjeti.

5. Niste sugurni na kojoj dubini trebate saditi lukovice? Općenito govoreći, posadite ih na dvostrukoj dubini od njihove dužine. Primjerice, ako je lukovica velika 5 cm, sadite ju na dubini od oko 10 centimetara.

za dom sa stilom I blagovaonica je došla na red - donosimo genijalne ideje za jesensko uređenje stan singapur MODERNO I UDOBNO Vodimo vas u stan u kojem nema nepotrebnih zidova ukradi ideju Ovi trendovi su hit jeseni, evo kako da ih ukomponirate u svoj dom!
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.