LJETO U VRTU

Zašto je biljke najbolje zalijevati kišnicom

marica vrtlarica zalijevanje
Foto: Denis Martinović
23.07.2015.
u 16:39

Očuvajte biljke i svoje trud redovitim zalijevanjem, napravite jeftin sustav zalijevanja i ne zaboravite na malčiranje, savjetuje iskusna vrtlarica Marija Mihoci

Ako smo ove godine zasadili smo svoje prve gredice, sad je pitanje koliko je našoj salati, mrkvi ili krumpiru potrebno vode. Evo kratkog savjetnika za početnike.

- Za kvalitetan uzgoj voća i povrća potrebno je pametno zalijevanje vrta, a to znači redovito zalijevanje uz maksimalnu uštedu. Voda iz gradskog vodovoda nije najbolja za biljke. Cijena, tvrdoća i temperatura pri zalijevanju samo su neki, ako ne i najveći argumenti zašto bi vodu iz vodovoda trebalo zamijeniti kišnicom – ističe Marija Mihoci, odnosno autorica Facebook-stranice Marica vrtlarica, dodajući kako su vrijednosti kišnice, uz to što je besplatna, idealna temperatura te blaga kiselost, što je poželjan odabir za većinu biljaka.

Treba spomenuti i kako voda iz vodovoda “šokira” biljke svojom (obično preniskom) temperaturom i biljke se mogu “prehladiti”, a to znači i slabiji urod. Svako zalijevanje krije i opasnost od preobilnog ili premalog zalijevanja. Iskusna vrtlarica dodaje da, ako se vrt zalijeva uobičajenom metodom, kantom za zalijevanje, treba uvažiti pravilo – rjeđe, ali obilnije.

Foto: Denis Martinović

Ujutro ili navečer?
– Pravo vrijeme za zalijevanje jest kad se zemlja oko biljke osuši na dubini od tri cm. Tada je potrebno obilno zaliti tlo. Tako se razvija dublji korijenski sustav čime se bolje crpe hranjive tvari iz tla – ističe Marija Mihoci.

Valja znati da sve biljke, od onih vrtnih do lončanica na balkonima i terasama zalijevamo u rano jutro ili navečer. Zalijevanje danju nije poželjno jer biljka doživljava temperaturni šok, a voda prebrzo hlapi. Zalijevanjem vrta sustavom „kap po kap“ štedi se vrijeme, a biljkama osigurava ravnomjerniji dotok vode. Za takav sustav valja se malo potruditi i napraviti ga prema pravilima struke da bi sve funkcioniralo “kap po kap”.

Reciklirajte
Marija Mihoci savjetuje i kako za takav sustav smanjiti troškove izrade recikliranjem svega onoga što imate u svom podrumu ili vrtnoj kućici.
Tako se mogu koristiti kante, bačve, razni spremnici za vodu ili stara crijeva za vodu. Bili drveni, plastični ili limeni, poželjno je da spremnici budu što veći. Važan element u sustavu je slavina. Marija Mihoci napominje:

Foto: Denis Martinović

– Slavina za reguliranje protoka količine vode spaja se na crijevo za navodnjavanje na spremniku, ali služi i za uštedu potrošnje vode. Naime, bez spomenute slavine voda će otjecati slobodnim padom kroz cijev čime se potrošnja vode može popeti i na sto do 150 litara u svega 15 minuta na dužini od 50-ak metara. Na crijevo za vodu po potrebi treba probušiti rupice kroz koje će voda kapati oko biljaka.

Važno je znati da je crijevo za zalijevanje mekano, stoga treba pripaziti da se pri razvlačenju nigdje ne savije. Ne zaboravite staviti čepove na krajeve crijeva.

TRI VAŽNA SAVJETA U VRTU

Foto: Denis Martinović

1. Crijevo za sustav navodnjavanja “kap po kap” mekano je, ali valja pripaziti da ne bude savinuto. Razvucite ga po vrtu, oko biljaka probušite rupice, a na kraju ga obvezno začepite. Važan dio tog sustava je i slavina

2. Spremnici za vodu mogu biti i drveni i plastični – važno je tek da bude što veće zapremine. Dobro je da spremnik za vodu bude poklopljen kako ne bi postao leglo komaraca, opasnih kukaca koji obožavaju odstajalu vodu.

Foto: Denis Martinović

3. Za malčiranje biljaka može se koristiti pokošena trava, osušeno sijeno ili slama, otpalo lišće ili iglice četinjača. Malčiranjem sprečavamo isušivanje tla u vrtu, stoga je važan faktor hidratacije biljaka, posebno u najtoplijem dijelu godine.

>>Saznajte zašto vam ne uspjevaju biljke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije