LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Ukradite ideju

Stanovi s visokim stropom skrivaju pravo blago – mogućnost galerije

Galerijski se prostor možete koristiti za različite potrebe. Mogao bi to biti inspirativan radni prostor ili intimna oaza za odmor i bijeg iz stvarnosti
28. rujna 2020. u 06:30 0 komentara 5486 prikaza
Foto: Thinkstock

Živite li u malom stanu i imate li problem s nedostatkom prostora? Ako je tako, vjerujem da vas to čini pomalo nervoznima, posebno kada imate goste ili organizirate radni prostor. No i za taj problem postoji potencijalno rješenje, a to je visina prostora na koju do sada možda niste ni računali.

 | Autor :

Ako je visina vašeg prostora iznad standardne (što nije rijetkost u starim gradskim stanovima i potkrovljima kuća i zgrada), iskoristite je maksimalno. Osim što ćete dobiti dodatne dragocjene kvadrate stambenog prostora, izgradnjom galerije vaš dom postat će atraktivniji i originalniji. Novi prostor s galerijom svojim šarmom osvojit će sve vaše posjetitelje, ali i vas same.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Za gradnju galerije strop mora biti visok minimalno četiri metra. Visina bi mogla biti čak i niža bide li vam galerijski prostor služio samo za spavanje. U tom slučaju visina galerije može biti oko 120 cm, dovoljna samo za postavljanje kreveta ili madraca, što bi značilo da se ne morate potpuno uspraviti da biste pristupili krevetu. No, ako želite formirati radni prostor na galeriji, prostor za bavljenje omiljenim hobijem ili pak formirati TV zonu, onda visina mora biti dovoljna da se možete uspraviti i neometano kretati, bez straha da ćete udariti glavom u grede ili strop.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Prije samog pristupa gradnji galerije posavjetujte se sa statičarom kako biste razjasnili koji materijal će biti najbolji odabir s obzirom na prostor i način gradnje građevine. Od materijala najčešće se koristi čelična i drvena konstrukcija, a za završni sloj obrade mogu se rabiti različiti materijali, što ovisi o stilu uređenja interijera. Drvena konstrukcija je lagana i jeftinija, ali nema veliku nosivost, dok je čelična nosiva konstrukcija teža i skuplja, ali omogućuje veću nosivost. Odredite hoće li galerija biti oslonjena na zidove ili na stupove. Bude li se oslanjala na stupove, to bi značilo da ćete ispod nje dobiti otvoreni prostor koji će biti povezan s ostatkom prostora što će ga učiniti vizualno dinamičnijim i atraktivnijim.

 | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

Ne smijemo zaboraviti da podizanje galerije smanjuje visinu prostora ispod nje, a visina ne bi smjela biti niža od dva metra. Stoga je važno da u prostor ispod galerije (ako je zatvoren) budu smještene prostorije kojima ne smeta nešto niži strop. To bi mogla biti spavaća soba, kupaonica, radna soba ili spremište. Prostorije koje bi morale zadržati svoju visinu su blagovaonica, dnevni boravak, hodnik i kuhinja, a trebale bi biti i komunikacijski povezane radi cjelokupnog vizualnog dojma.

Kao profesionalac Otkrivamo kako stilizirati svoj dnevni boravak da izgleda - skupo, a s malo novca novo u gradu U Zagrebu otvoren jedinstveni bar s pet metara visokim stropom shopping Idealno je vrijeme za kupnju tepiha, našli smo modele od 199 kuna
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.