pomoć zelenim ljubimcima

Visoke temperature mogu trajno oštetiti biljke, uz ova tri koraka uspješno ćete ih zaštititi

cvijeće koje voli sunce
Thinkstock
15.07.2024.
u 10:01

Iznimno visoke temperature loše će utjecati na biljke koje imamo u vrtovima i na balkonima. Biljke će doživljavati takozvani temperaturni stres, a posljedica je njihovo zaostajanje u rastu i razvoju

Biljke najčešće stradavaju zbog štetnika i bolesti (virusa , bakterija …) ali ponekad i zbog nekih drugih razloga. Trenutno su najveća prijetnja visoke temperature. Iznimno visoke temperature loše će utjecati na biljke koje imamo u vrtovima i na balkonima. Biljke će doživljavati takozvani temperaturni stres, a posljedica je njihovo zaostajanje u rastu i razvoju.

Foto: pixabay

Zbog visokih temperatura dolazi do slabijeg oprašivanja i zametanja plodova, plodovi se slabije razvijaju ili čak otpadaju. Najpoznatiji ojačivači i biostimulatori su aminokiseline i vitamini. Oni utječu na to da biljke budu otpornije u bilo kojoj stresnoj situaciji (velike promjene temperatura, velike kiše, tuča ili ekstremna vrućina…).

Foto: Josip Regović/PIXSELL

Druga stvar je dohrana. Kada biljci dodamo gnojivo, ojača se korijenski sustav što omogućuje optimalan prihvat anorganskih tvari iz zemlje i omogućuje zdraviji razvoj, bujnu i produženu cvatnju a time i bolji urod. Ujedno se povećava otpornost biljaka na stresne situacije. S dodanim vitaminima gnojivo omogućuje zdravi i jednakomjeran rast te tvorbu ukusnih i sočnih plodova. Sve vrste povrća zalijevamo hranjivom otopinom svakih 10 do 14 dana. 

cvijeće koje voli sunce
1/10

Da bi umanjili gubitak vode iz tla procesom evaporacije, savjetujemo da se tlo uz biljke prekrije pokošenom travom ili slamom.Na pozicijama gdje su biljke izložene cijeli dan na direktnom suncu najbolje je postaviti sjenila. Sjenila moraju propuštati zrak. Najbolje je da su izrađena od prirodnih materijala poput trstike ili od mreže namijenjene u tu svrhu.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije