kućno zelenilo

Ove biljke čine čuda za kvalitetu zraka, a uz to su i odlična dekoracija u domu

H&M Home
08.01.2024.
u 07:00

Ove su biljke odličan izbor i za početnike jer ih se lako održava, a preživjet će i gotovo sve (ne)uvjete

Sobne sobne biljke mogu prostoru dodati neodoljiv šarm i bolju kvalitetu zraka. Pobrojali smo one koje se lako održavaju pa su odličan izbor i za one koji su u uzgoju sobnog bilja novi, odnosno početnici.

Foto: H&M Home

1. Sanseveria trifasciata (Svekrvin jezik)

Sve popularnija sobna biljka koja se lako održava. Voli svjetlo, ali može živjeti u uvjetima slabijeg osvjetljenja u zatvorenom prostoru i ne traži puno vode. Poznata je kao ukrasna sobna biljka koja čisti zrak od nekih toksina, poput benzena, formaldehida, trikloretilena, ksilena i toluena. Čak i ako počne venuti, lako ju je ponovno vratiti u život!

Foto: H&M Home

2. Dracena

Savršena je za uzgoj u zatvorenom, iznimno je otporna, a do propasti je može dovesti samo potpuno ignoriranje zalijevanja. Često je vidimo u hotelima i uredima, izvrsna je za početnike jer ju je gotovo pa nemoguće uništiti. Otporna je, prilagodljiva različitim svjetlosnim uvjetima, a jedino što ne voli uzravna je sunčeva svjetlost.

Foto: H&M Home

3. Zeleni ljiljan

 

Idealan izbor ako ste početnik u svijetu biljaka. Voli jako svjetlo, ali ne izravno sunce. Zeleni ljiljan poboljšava kvalitetu zraka u kući i uklanja štetne spojeve iz zraka. Biljka je bila dio studije o čistom zraku koju je provela NASA, a pokazalo se da je najučinkovitija u uklanjanju ugljikova monoksida, formaldehida, ksilena i toluena. U kupaonici pak smanjuje pojavu vlage.

 

Foto: H&M Home

4. Aloe Vera

 

Biljka aloe vere može godinama rasti u istoj posudi, treba joj malo vode i uklanja formaldehid iz zraka. S ovom ljekovitom čistačicom zraka sigurno nećete pogriješiti.

 

Foto: H&M Home

5. Zlatni puzavac

Lako uzgojiva sobna biljka koja uklanja toksine iz zraka, a osim svog jednostavnog uzgoja, zaslužuje simpatije i zbog sposobnosti uklanjanja štetnih toksina prisutnih u zraku prostorije kao što su, primjerice, formaldehid, trikloreten, ksilen i benzen. Porijeklom iz Oceanije, nije otporan na mraz i hladne zimske temperature. Uzgaja se u hranjivima bogatom supstratu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije