RADOVI U TRAVNJU

Vrijeme je za grašak: osigurajte mu vlagu i dobru drenažu

grašak sadnja
Foto: Thinkstock
1/6
21.04.2016.
u 13:37

Travanj je jedno od nekoliko doba u godini kada možemo saditi grašak. Idealno tlo za njega je pjeskovito ili ilovasto te okruženje mahunarkama, krumpirima i tikvama

Grašak se obično sadi tijekom travnja, da bi u krajem svibnja odnosno u lipnju brali mahune s dozrelim bobicama i spravljali od njih ukusna jela ih ih spremali u zamrzivač te koristili tijekom hladnih dana.

Osim u travnju, rani grašak možete sijati i početkom proljeća ili sredinom ljeta, a u toplijim, priobalnim predjelima rani grašak može se saditi i na jesen jer će moći 'preživjeti' zimu uz dodatnu zaštitu.

Ovim zdravim mahunarkama najbolje odgovara uzgoj u uvjetima prohladne, umjerene i vlažne klime, no, ako ga sadite u proljeće dobro je pričekati toplije vrijeme, da se tlo dovoljno zagrije. Optimalna temperatura za njegov uspješan rast je oko 18 stupnjeva, iako će niknuti i kod temperature od 4 stupnja.

Foto: pixabay

Također, potrebno je zasaditi ga u dobro drenirano pjeskovito tlo te na sunčanu poziciju i redovito zalijevati. Raste u malim grmićima, koje je, da se ne bi grane kada naraste polijegale, vezati uz potpornje. Tako će i prinos biti veći.

Zrna graška sijte u plodored u obliku slova V, te ih utisnite u tlo na oko četiri centimetra. Neka udaljenost između sjemena bude minimalno pet centimetara, a dobro okruženje za grašak će biti zasađene kulture krumpira, kukuruza, bundeve i mahnarki.

Foto: pixabay

Iako voli vlagu, grašak ne morate zalijevati sve do pojave prvih cvjetova. Tada to činite redovito sve dok traje berba. Uz dobru poziciju i sjeme te uvjete tla, grašak je potrebno zaštititi u vrijeme netom prije cvatnje od graškova resničara i to instekticidom, a bilo bi dobro postaviti i mrežice oko nasada.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Foto: Damir Špehar/Pixsell

>>2016. - Međunarodna godina mahunarki

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije