Biramo najbolji OPG

Selo nije vjerovalo da među poljima mogu roditi jabuke

OPG
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/5
03.08.2015.
u 10:16

NAGRADA ČITATELJA: Od 28. kolovoza do 8. rujna čitatelji Večernjeg lista mogu glasovati telefonom i SMS-om za najbolje obiteljsko gospodarstvo po svom izboru

Kakav li je to bio šok za Podravce kad su shvatili da će njihovi mladi susjedi između polja pšenica i kukuruza mještana zasaditi – jabuke. A na samo jednom hektaru, koliko su naslijeđene zemlje imali, računao je mladi par, ništa se drugo nije isplatilo saditi.

Odlučili probati

Ideja o vlastitom voćnjaku rodila se 2001. godine, kada su i osnovali obrt Jara. Godinu kasnije radijski novinari Sandra Levak-Miklošić i njezin suprug Davor Miklošić prionuli su poslu pa su uz Podravsku magistralu posadili 7360 sadnica jabuka.

– To su Dudekove gorice. Ovdje su snimani Gruntovčani – pokazuje rukom Sandra Levak-Miklošić klijeti razbacane po bregima oko voćnjaka natkrivenog mrežom i s uređenim sustavom navodnjavanja kap po kap.

– Mreže se svake jeseni skupljaju, a u proljeće iznova šire. Vijek im je 20 godina – kaže Davor Miklošić.

Ovaj 40-godišnjak rodom iz Koprivnice u Novigrad Podravski se priženio u kuću Levakovih. Odrastao je u stanu, a o životu na selu znao je samo gledajući baku i djeda.

– Ali sam imao šlifa. I odlučili smo probati – veselo će Davor.

Njegova Sandra pak ne krije da je oduvijek voljela, i voli, život na selu. Umjesto da slušaju dobronamjernike iz kraja što bi im i kako valjalo saditi, supruzi su se odlučili potražiti pomoć na drugom emjestu – u savjetodavnoj službi.

Iste godine kad su posadili jabuke Miklošići su napravili i vlastite rashladne kapacitete. U njihovu hladnjaču stane 15 tona voća. Nova je godina donijela novi izazov – jagode. Do 2006. godine imali su ih 15.000. Mladi voćari se nisu ni tu zaustavili – najprije su posadili 150 stabala trešanja, pa su na red došle višnje, zatim breskve i nektarine. A onda su na 2,4 hektara povećali nasad jabuka za još 7000 sadnica.

– Jabuke su zamijenile jagode – kaže Davor.

Malo pomalo i uz pomoć kredita Sandra i Davor Miklošić postali su vlasnici 6,2 hektara voćnjaka. Prije devet godina rodili su se njihovi blizanci, ljubiteljica plesa Klara i mali glazbenik Vilim. Posao u voćnjaku odavno za Miklošiće više nije značio samo košnju, prskanje i rekreaciju. Iako baka Marija Levak-Lekić, koja živi u istom domaćinstvu sa kćeri i zetom, priskače u pomoć oko svoje unučadi, jedna je važna odluka jednostavno morala biti donesena – da Davor dade otkaz.

Testirano na obitelji

– Kad smo imali hektar voćnjaka, mislili smo: dobro, stignemo sve. Nije smak svijeta. No, kad prvi susjed do vas odluči prodati zemlju, shvatite da ćete je kupiti odmah ili nikad. I tako to krene – govori Davor.

A njima je baš krenulo pa danas imaju i preradu vlastita voća. Imaju sok od višnje, od jabuke prave bistri i gusti sok, jabuku su spojili i s bazgom, a od ove godine eksperimentiraju i s novim okusom – jabuka i kopriva – koji zasad testiraju obitelj i prijatelji.

– Vrhove mladih kopriva duge 10 do 15 centimetara namačemo u soku od jabuke od 24 do 36 sati i zatim ih prešamo – objašnjava Miklošić. Soka proizvedu nekoliko tisuća litara.

– Uzimamo sitnije zdrave jabuke. S grane. Proizvodnja soka dolazi na red nakon berbe bresaka i nektarina, a prije berbe jabuka – tumači Davor.

Supruzi kažu da za svoje voćnjake dobivaju poticaje, ali da za održavanje voćnjaka i treba puno novca, pa stoga savjetuju svima onima koji bi se voćarstvom željeli baviti zbog državnih dotacija da od tog nauma – odustanu.

Voćarstvo je odgovoran, ozbiljan, ali lijep posao. Ne znate je li voćnjak ljepši kad je sve u cvatu pa pčele zuje po tim zidovima cvijeća. Milina –- zaneseno govori Sandra promatrajući ovogodišnji urod. Priča još i kako su ona i suprug s voćarima putovali Europom i učili iz tuđih iskustava. Dojmili su ih se voćnjaci u Južnom Tirolu, ali i nasadi bresaka u dolini Neretve i Vipavskoj dolini.

– Si smo mi Dudeki – u šali kaže, iako je više no jasno da se ni s kim ne bi mijenjala.

>>Pogledajte reportažu HRT-a: S radija u voćnjak, i nisu požalili

>>Ekološku hranu uzgajaju u rajskom vrtu Sredozemlja

>> Salatu nisu znali ni složiti u gajbu, a sad uzgajaju 500 tona raznog povrća

>> Ostali su na cesti s dvoje djece i prihvatili se posla koji nisu znali

>> Moderni svinjogojci iz Slavonije: Nisu imali ušteđevinu, njive su kupovali minusom na tekućem

Komentara 4

DI
Dijaspora
13:01 03.08.2015.

Svaka čast,oni neće kopati po kontajnerima.

Avatar Kokodrilo
Kokodrilo
17:10 03.08.2015.

Kad se hoce - nadje se put. Kad se nece - nadje se razlog.

TO
tomisantak
21:37 03.08.2015.

Baš to kako kažu sve se može proizvesti ali prodaja je najveći problem. Što si dalje od Zagreba to se manje isplati bilo što uzgajati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije