JEDNOSTAVNO JE

Uzgojite začine na balkonu, prozorskoj dasci, kuhinjskom pultu....

začini za balkon
Foto: Shutterstock
30.03.2020.
u 07:00

Aromatični listići su prevrijedni i zato što su obilježili brojne civilizacije, a u upotrebi su se zadržali do danas. Sada pak imaju samo praktičnu primjenu i moderno kulinarstvo nezamislivo je bez njih

Dobro jelo nezamislivo je bez barem jedne male začinske note. Ti vrijedni, aromatični dijelovi bilja u povijesti su pisali zanimljive priče, povezivalo ih se s božanstvima starih kultura, oko njih su se vodili ratovi.

Naprosto zato jer su prevrijedni i zato što su obilježili brojne civilizacije, a u upotrebi su se zadržali do danas. Sada pak imaju samo praktičnu primjenu i moderno kulinarstvo nezamislivo je bez njih.

Možete ih kupovati, no znajte da su jako jednostavni i nezahtjevni za uzgoj kod kuće. Samo treba imati na umu da, iako većina začina odlično podnosi sunčevu svjetlost, ako su zasađeni na balkonu, lončanice treba zaštiti od izravnog sunca, kiše i vjetra. No, mirisnu rapsodiju različitih začina možemo držati i uzgajati na kuhinjskom pultu, prozorskoj dasci, dekorativno će izgledati i u svijetlom kutku blagovaonice ili na balkonu.

– Valja provjeriti i imali li svaka lončanica rupice na teglici kako višak vode ne bi uništio biljku. Baš kao i sve drugo bilje posađeno u lončanice i začini moraju imati drenažu. Ima li dobre uvjete, većina začinskih biljaka može trajati duže vrijeme, čak i nekoliko godina i uspješno se može razmnožavati – ističe Mile Drača, mag. šumarstva i voditelj odjela ekologije udruge O.A.Z.A.

Foto: screenshot/facebook

Začine, cijele, možete bez problema čuvati godinu dana, a samljevene oko pola godine. Osim što začinsko bilje koristimo u kuhinji i što prostorom šire ugodan miris, neki začini izvrsna su brana od insekata. U tome je najučinkovitija metvica. Njezin intenzivan miris brzo ih rastjera. Osušeno lišće u platnenoj vrećici rastjeruje moljca, a svježe lišće mrave i komarce. Tako svježom metvicom možemo natrljati ruke, ali i kućnog ljubimca.

Protiv komaraca pomaže i ružmarin. Začinsko bilje može biti i dio kućne ljekarne – snažni su antiseptici, antibiotici, antioksidansi, svježe lišće mnogih biljaka blagotvorno djeluje na kožu, može pomoći imate li problema s probavom. Mogu se spraviti i napici. Ukusan čaj može se koristiti i od sušenog i svježeg bilja.

Da bi začini dobili i svoju estetsku funkciju, teglice stavite u ukrasne lončanice – keramičke, porculanske, glinene, različite ukrasne košarice... Lijepo može izgledati i ako sasvim neuglednu kutiju “odjenemo” u ukrasni papir u boji koja slijedi boje interijera ili u ekopapir. Prednost takve ukrasne “lončanice” jeftina je promjena papira kad god dosadi i poželi se promjena.

Svakako, odvažite se na uzgoj začina jer je to zaista najjednostavnija varijanta kućnog vrtlarenja,a benefiti su brojni. Uživat ćete u njihovoj aromi u jelu, dobrobitima za zdravlje, mirisu kojeg će dati interijeru, korisni su i u kozmetici, odnosno njezi tijela, a zahtjevaju minimalno brige. Osušeno začinsko bilje najbolje je čuvati u tamnim staklenim ili keramičkim posudama s prianjajućim poklopcima jer svjetlo škodi sušenim začinima

Foto: screenshot/facebook

Bosiljak
Uvijek se zalijeva ujutro. Večernje zalijevanje može dovesti do razvoja gljivica. Bosiljku treba najmanje četiri sata sunca dnevno.

Ružmarin
Voli sunce i umjereno vlažnu zemlju. Ako je zasađen u lončanici, preporučljivo ga je okretati kako bi sve grančice dobile dovoljno sunca.

Kopar
Za rast su mu potrebni svjetlo i toplina. Nakon cvatnje ne podnosi sjenu i preveliku vlagu. Može se uzgajati na propusnim tlima. Ne trpi blizinu komorača i kima.

Peršin
Dobro podnosi sunce. U prvoj fazi rasta potrebno ga je često zalijevati. Voli tlo mrvičaste strukture i blage kiselosti. Ne voli korove.

Majčina dušica
Traži puno topline i sunca. Ne voli vlagu. Ne smije se gnojiti, već joj se dodaje malo zrelog komposta.

Kadulja
Nije osjetljiva na tlo, no ne smije biti previše vlažno. Najbolje razdoblje za branje listova je prije nego što počne cvasti.

Matičnjak
Nema posebnih zahtjeva kada je riječ o zemlji. Ugodnog je osvježavajućeg i opuštajućeg mirisa koji podsjeća na limun. Ima umirujuće djelovanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije