LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Kućno bilje

Tri sobne biljke za koje je kraj zime često koban, osigurajte im dug život, napravite ove tri stvari

Na zimske uvjete posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća, potrebno im je posvetiti više njege
06. veljače 2022. u 07:00 0 komentara 16232 prikaza
sadnja cvijeća zelenila odabir supstrata
Foto: Thinkstock

Sobno bilje s odlaskom zime obično počinje pokazivati svoje “boljke”. Što i ne začuđuje s obzirom na to da cijelu zimu takve biljke provedu na, za njih, previsokim temperaturama i s premalo zraka i svjetla. Dakako, zimi često griješimo misleći da bilje ne treba vodu pa često uvenu zbog premalo zalijevanja ili počnu trunuti zbog prevelike količine vode. Sve to ovisi o specifičnoj biljnoj vrsti i bilo bi dobro, ako ste uzgajivač početnik, educirati se o uvjetima koje biljka koju ste nabavili da vam uljepša prostor voli. Ovdje ćemo predstaviti neke od najčešćih sobnih biljaka te vas upozoriti na najčešće pogreške koje se događaju pri njihovu uzgoju.

sobno cvijeće bilje | Autor : pixabay Foto: pixabay

Savjete o njezi bilja izdvojila je agronomka Ksenija Lovrić. Fikus je, primjerice, jedna od najzastupljenijih biljaka u našim domovima, no zimi ovoj biljci često otpadaju listovi. Razlog tome je premalo svjetla. Na zimske uvjete posebno su osjetljivi fikusi prošaranog lišća. Begonija, još jedna od omiljenih sobnih biljaka također ne voli tamna mjesta, a pupovi će joj otpadati i ako je često premještate. Dracena je pak biljka koju mnogi biraju zato što je prilično otporna, međutim, ona najčešće ugiba zimi, i to zbog previše zalijevanja. 

fikus | Autor : pixabay Foto: pixabay

Zbog zanimljiva lišća i neodoljiva cvjeta vjeran je sustanar u mnogim domovima i afrička ljubičica, no s njom jednostavno morate znati. Mora ju se uvijek zalijevati u tanjurić, nikada odozgo, a nakon 30 minuta promijenite joj podmetač jer, uzme li previše vode, korijen joj počne trunuti. Ako primijetite da se počela “gasiti”, stavite u podložak šljunak i pustite je da se isuši.

sadnja cvijeća zelenila odabir supstrata | Autor : pixabay Foto: pixabay

Ova biljka voli puno svjetla, ali nikako ne direktnog. Živite li u stanu i imate li jelu u tegli, koncem zime pripremite se na pojačano opadanje iglica. Razlog tome su suh zrak i suh kompost. Obvezno je prihranjujte i pokušajte prostoriju u kojoj je biljka što češće provjetravati.

retro u trendu Namještaj inspiriran sedamdesetima ove godine žari i pali u interijerima ankica makeover zidova igrajte hrabro Tamni zidovi apsolutni su hit – pronađite svoju idealnu “mračnu” nijansu stilski bombon Mala moderna kupaonica dokaz je da s malo novca možete napraviti čuda
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.