Promo članak

Tlo se mora sterilizirati za zdrave biljke

paprika
Foto: Arhiva VL
09.03.2014.
u 00:00

Kako svojim paprikama osigurati optimalan rast i riješiti se bolesti, otkriva Veronika Kolak, dipl. inž. agr.

Paprika je jedna od najčešće uzgajanih kultura u zaštićenim prostorima, gdje je u kontroliranim uvjetima podložna različitim biljnim bolestima kao što su gangrena korijenova vrata i polijeganje rasada. 
Gangrena korijenova vrata (Phytophtora capsici) parazitira, osim na paprici, i na patlidžanu, rajčici te drugim biljkama iz porodice Solonacea. Patogena gljivica, uzročnik gangrene, prezimljava u tlu na zaraženim ostacima bez domaćina. Razvoju bolesti odgovaraju više temperature, a razmnožava se pri 10-35°C uz dosta vode.

S obzirom na to da je za zarazu potrebna voda, štete se uglavnom pojavljuju na korijenu i korijenovu vratu. Jak napad gangrene korijenova vrata na paprici u rasadu manifestira se tako da zaražene biljke u vrlo kratkom periodu padaju kao pokošene jer ova bolest uzrokuje odumiranje i sušenje tkiva stabljike neposredno uz tlo. Kod već presađenih biljaka korijenov vrat postaje crn, nekrotizira i pojavi se crna trulež. Biljke naglo venu i osuše se. Plodovi paprike mogu biti napadnuti direktno ili preko peteljke. Ako nakon zaraze nastupi vlažno razdoblje, tada se oko mjesta ulaska stvori vodenasta pjega koja zahvati čitav plod i stvori se bjeličasta prevlaka micelija. Na listovima se za vlažna vremena mogu javiti nekrotične pjege s bijelim micelijima. Polijeganje rasada uzrokuju patogene gljivice iz roda Phytium koje žive u tlu, a njihova patogenost ovisi o vlazi, temperaturi, svjetlu, pH vrijednosti i drugim čimbenicima.

Biljke napadnute ovim patogenom  obično su napadnute u zoni korijenova vrata ili prizemnih biljnih organa, a simptomi su javljaju u obliku truleži sjemena, paleži klijanaca ili tek izniklih biljaka. Mjere zaštite ponajprije se odnose na pridržavanje plodoreda, odabir kvalitetnog, deklariranog sadnog sjemena te dobru obradu tla, ali i uza sve to važna je mjera zaštite i sterilizacija tla koju treba provoditi redovito.

Za sterilizaciju tla preporučujemo BASAMID GRANULAT koji uspješno suzbija gljivice, štetnike i korove. On  sprečava pojavu bolesti, uklanja sve zemljišne štetnike, nematode i korove, ne sadrži otrovni halogen, nije perzistentan te se brzo i potpuno mineralizira u tlu. Njegova aktivna tvar dazomet djeluje fumigantno (plinovito). Plin se oslobađa pod djelovanjem vode, “prolazi” kroz tlo i pritom ga sterilizira. Pripravak se koristi u dozi 40-60 g/m2 ili 200-250 g/m3 supstrata. Prije primjene Basamid Granulata tlo treba dobro usitniti i održavati vlažnim jer aktivna tvar djeluje pod utjecajem vode. Vrlo je važno da temperatura tla na dubini od 10 cm ne bude niža od 8˚C, a optimalna  temperatura tla za primjenu Basamid Granulata iznosi 10-18˚C. Treba napomenuti da se organska i mineralna gnojiva ne smiju unositi neposredno prije, a ni u kojem slučaju zajedno s Basamid Granulatom. 

Nakon rasipanja i inkorporacije Basamid Granulata tlo treba dobro zaliti i pokriti folijom. Pri optimalnim uvjetima folija se otkriva nakon 7-14 dana i nakon toga tlo se provjetri frezom. Basamid Granulat osigurava dobar rast i razvoj vaših kultura, čisto tlo i sigurnu berbu. Prije sjetve ili sadnje, a nakon korištenja Basamid Granulata preporučljivo je napraviti tzv. kres-test da se provjeri je li sav plin odradio i ispario iz tretiranog tla.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije