veliki pomagač

Cinije - najkorisnije cvjetnice u vrtu, ako još niste, zasadite ih - sad!

cinija
Thinkstock
29.04.2021.
u 07:00

Njezini cvjetovi nalik su ivančici, osobito one sorte jednostavnih ili polupunih cvjetova. Cinije s dvostrukim ili punim cvjetovima više su nalik krizantemama, promjer kadšto doseže i veličinu od petnaestak centimetara, što ih svejedno čini dosta čvrstim tako da se stabljike drže i bez potpornja

Ako se bavite vrtlarnjem sigurno znate, a ako tek počinjete dobro je znati, da nije dovoljno zasaditi samo povrće već treba dodati i cvjetnice koje će privlačiti oprašivače i tjerati štetnike. A jedna od najboljih cvjetnica za to je cinija. U starim tradicijskim vrtovima cinija je bila neizostavan biljni element na gredicama. Pripada porodici Compositae, a njezina izvorna domovina je Meksiko, što joj daje i odgovarajuće karakteristike tog podneblja. Odgovara joj potpuno sunčan položaj i zadovoljit će se umjerenim zalijevanjem.

Foto: pixabay

Njezini cvjetovi nalik su ivančici, osobito one sorte jednostavnih ili polupunih cvjetova. Cinije s dvostrukim ili punim cvjetovima više su nalik krizantemama, promjer kadšto doseže i veličinu od petnaestak centimetara, što ih svejedno čini dosta čvrstim tako da se stabljike drže i bez potpornja. Jedina joj je mana da cvate samo ljeti, dakle samo tri mjeseca. Nakon što postane hladnije i vlažnije, cinija izgleda dosta neprivlačno. Mogu biti nižeg i dosta visokog rasta, a tada su pogodne kao rezano cvijeće za vazu u kojoj se dosta dugo održe, a da ne izgube svoju izvornu boju i svježinu.

Najljepše su kad se sade u skupinama, a vole biti u društvu mirisne kunice i ukrasne kadulje. Kako cvjetaju različitih boja i oblika, od lipnja pa do prvih mrazeva, idealne su za rezano cvijeće. Dodamo li k tome još da su vrlo otporne na sušu te privlače korisne kukce u vrt, pravi su izbor. Osjetljive su na presađivanje pa, ako ih uzgajate za presadnice, činite to u biorazgradivim posudicama. Kada biljka naraste oko 8 cm, spremna je za presađivanje u vrt.

Foto: pixabay

Ako ih sadite iz sjemena, kad se tlo zagrije, dovoljno je plitko rasuti sjeme po očišćenoj gredici i pokriti ga slojem komposta. Sjeme cinija je krupno i lako će se probiti kroz taj sloj, a uz redovno zalijevanje proklijat će već za nekoliko dana. Tada treba samo čekati, pratiti male izdanke i paziti da ih ne sustignu korovi. Na sreću, cinije rastu brzo pa će već mjesec dana nakon sjetve biti tako velike i bujne da se o korovima više ne treba brinuti. Jedini problem koji bi se mogao pojaviti jest težina biljke, posebno kod visokih sorti. Stoga, ako procijenite da bi se vaše cvjetnice mogle prevrnuti, diskretno ih poduprite drvenim kolcima.

Foto: Flora magazin

Primjena: za uzgoj u posudi (samo niske vrste), za gredice, pogodna za rez.

Napomena: S obzirom na to da cinije imaju grmolik rast, treba paziti da razmak između sadnica bude najmanje 20 cm. Sije se u kući početkom travnja, a mlade biljčice presađuju se tek sredinom ili krajem svibnja ovisno o vremenskim uvjetima.

cinija
1/17

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije