Vrt u staklenoj posudi

Terarij je idealan dom za uzgoj kaktusa i drugih sukulenata

terarij željka kolak
Foto: Tomislav Miletić
1/2
19.12.2015.
u 12:30

Krajobrazna arhitektica Željka Kolak upoznaje nas s načinom uzgoja nekih vrsta bilja u minijaturnim staklenim vrtovima koje su izumili Englezi u 19. stoljeću

Pod terarijem obično podrazumijevamo prostor u kojem držimo kućne ljubimce – gmazove i vodozemce i u kojima im omogućavamo da imaju okoliš i uvjete što sličnije onima u kojima inače obitavaju. Nađe se u takvim nastambama i nešto bilja, no rijetko kada pomislimo da bi taj staklenik mogao biti atraktivan i lijep dom, poput maloga vrta, isključivo za biljke.

Terarij za biljke, koji se počeo upotrebljavati u 19. stoljeću u Engleskoj (i to zbog potrebe egzotičnih biljaka za vlagom i toplinom), može biti posve zatvorena ili djelomično otvorena posuda i u njega je poželjno slagati slične biljne vrste jer ih je tako lakše održavati, a i bolje napreduju. Primjerice, nemaju sve biljke istu potrebu za vodom ili količinom sunca pa u terariju neke vrste gube priliku za optimalan razvoj i rast.

Rješenje je u kompatibilnim vrstama kojima odgovaraju isti uvjeti – dakle, onakvi kakvi vladaju u stakleniku, s velikom i ujednačenom količinom vlage te topline. Naime, u takvim dekorativnim minijaturnim vrtovima biljke stvaraju kružni sustav – voda iz zemlje dolazi u biljku, a ona putem listova isparava vlagu koja odlazi u zrak i kondenzira se na stijenkama staklenika u rosu koja se pak vraća natrag u zemlju. Tako biljke uvijek imaju dovoljno vlage i ne trebaju se često zalijevati.

Foto: Tomislav Miletić
U terarij se mogu stavljati različite vrste sukulenata, ali je bitno da budu slične veličine, savjetuje Željka Kolak

Gotovo zatvorena posuda sprečava promjene temperature pa je terarij savršen dom za manje tropske i suptropske vrste poput paprati, afričke ljubičice, bršljana, kućne sreće te kaktusa i sukulenata. To nam je potvrdila i pejzažna arhitektica i vlasnica tvrtke Moj balkon Željka Kolak.

– Terarij tj. staklene posude idealne su za sukulente zato što osiguravaju puno svjetla, što pogoduje uzgoju ove vrste, dok ih staklene stijenke istodobno štite od hladnoće. Zato terarije možete držati i u hladnijim prostorijama – objasnila je. Ako se pitamo kako će sukulenti i kaktusi, naročito ako kombiniramo nekoliko komada, uspjeti u tako plitkoj posudi, Željka Kolak poručuje da se ne brinemo jer takvim vrstama odgovara sadnja u pliće posude jer korijenovu sustavu nije potrebna velika vlaga, već je poželjno da se supstrat tj. zemlja prosuši prije sljedećeg zalijevanja. Zalijevanje biljki u terariju treba biti umjereno – supstrat nikada ne smije biti mokar, već lagano vlažan.

Što je manji otvor na terariju, vlaga se u njemu više kondenzira i nije potrebno puno zalijevati – naglašava Željka Kolak koja nam je demonstrirala kako možemo zasaditi terarij.

>>Inspirirajte se: zavirili smo na najšarmantniji balkončić u Zagrebu

Jednostavnim koracima do malog atraktivnog terarija

Foto: Tomislav Miletić

1. Pripremite staklenu posudu, koja može biti različitih oblika i veličina, i ostali materijal – kamenčiće, supstrat, prihranu, sukulente, lopaticu, škare i dekoracije po želji

Foto: Tomislav Miletić

2. Operite terarij i dobro ga isperite i posušite. Na dno terarija stavite sloj kamenčića. Umjesto njih možete staviti i pijesak, šljunak, riječni šljunak, sitni tucanik.

Foto: Tomislav Miletić

3. Na kamenčiće stavite supstrat za kaktuse i sukulente ili supstrat s većom primjesom treseta u koji možete umiješati zeolit. Zeolit pospješuje prozračnost i rastresitost supstrata, zadržava i regulira njegovu vlažnost uvlačeći u sebe višak vode.

Foto: Tomislav Miletić

4. Po supstratu pospite prihranu tj. gnojivo. Poželjno je koristiti gnojivo u granulama jer je ono sporootpuštajuće pa će sukulentima osiguravati dugotrajnu i ravnomjernu prihranu laganim otpuštanjem hranjivih tvari. Tako će vaše biljke biti zbrinute idućih pola godine.

Foto: Tomislav Miletić

5. Sukulente izvadite iz teglica i, prije nego što ih stavite u terarij, odstranite rukama ili još bolje škarama višak zemlje. Ne brinite ako pritom odstranite vrhove korijenovog sustava.

Foto: Tomislav Miletić

6. Prstima ili lopaticom napravite udubinu u supstratu i stavite u nju biljku. Lagano prstima pritisnite zemlju oko sukulenta da se učvrsti.

Foto: Tomislav Miletić

7. Kada ste zasadili sve biljke, pospite gornji sloj zemlje kamenčićima. Zatim ih pažljivo zalijte vodom, uskim mlazom ili špricom kako ne biste pretjerali, te dodajte dekoracije.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije