VALENTINO VEČERIĆ

'Moja je tegla idealna za one koji nemaju vremena za biljke'

tegla za samozalijevanje valentino večerić
Foto: Privatni album
1/4
16.02.2015.
u 13:30

Osnovna ideja studenta dizajna bila je osmisliti zelenu oazu za manje sobno cvijeće ili začine koja ne iziskuje često zalijevanje i previše njege

Kao i većini kolega koji su s njim sudjelovali u projektu Gardening, i Valentinu Večeriću ovo je bio prvi pravi dizajnerski susret s urbanim zelenim konceptom.

Dosad se bavio oblikovanjem zdjela za voće od vijaka, matica i pločica, lemilice na baterije, kuhinjskog otoka, džepnog multitoola te električnog bicikla. U sklopu natječaja koji je organizirala tvrtka Klara Home & Garden, u suradnji s Arhitektonskim fakultetom, Valentino se posvetio nečemu posve novom – urbanim vrtovima. Njegovo idejno rješenje, tegla za samozalijevanje, predstavljena je zajedno s radovima kolega na izložbi u Pučkom otvorenom učilištu Zagreb.

Iako su nove tehnologije i prijevozna sredstva ono što Valentina u dizajnu najviše zanima i što za svoje projekte koristi materijale i tehnologije koji manje zagađuju okoliš, ne krije zadovoljstvo što je se okušao i u zelenom konceptu. U svojim zamislima urbanog vrta vodio se idejom suvremenog načina života koji nikome ne ostavlja dovoljno vremena za vrtlarenje i uzgoj bila.

– Ovaj je zadatak za mene bio nešto potpuno novo i zanimljivo. I sam nemam puno vremena posvetiti se biljkama kao i mnogi mladi ljudi pa sam zamislio teglu koju napuniš vodom i onda si biljka sama uzima vode koliko joj treba – objašnjava.

Njegov koncept, tegla za samozalijevanje namijenjena manjem sobnom bilju i začinima, izrađena je od keramike, dok je unutarnji dio od ABS plastike.

Foto: Patrik Macek/Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoić/PIXSELL

Sastoji se od tri dijela – onog za zemlju, spremnika za vodu i pretinca za kamenu vunu koja omogućava da se zemlja lagano natapa vodom. U spremnik stane 0,75 l vode što je količina dovoljna za dva do tri tjedna. Dodatne su prednosti to što se u teglu mogu zasaditi tri kulture te da ovakva tegla ne iskrivljuje korijen biljke.

Tegla dovodi vodu do korijena ispod, za razliku od drugih sustava za samozalijevanje koji dovode vodu sa strane ili odozgo – naglašava Valentino.

>>'Željela sam djeci suptilno približiti prirodu i potaknuti ih da budu odgovorni prema njoj'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije