MATERIJALI I IZVEDBA

Sve što ste željeli znati o toplinskoj zaštiti zidova

zgrada
Foto: Thinkstock
04.04.2015.
u 11:00

Za pravilnu ugradnju i izbor toplinsko-izolacijskih materijala potrebno je dobro poznavati njihova svojstva te prednosti i mane ugradnje u pojedine konstrukcije

O važnosti i prednostima dobre toplinske izolacije fasade sve se više govori. No, prije nego se odlučite za novu ili za obnovu stare fasade, valja znati sve o novim materijalima i dobroj izvedbi radova. 

Za pravilnu ugradnju i izbor toplinsko-izolacijskih materijala potrebno je dobro poznavati njihova svojstva te prednosti i mane ugradnje u pojedine konstrukcije.

Toplinska izolacija vanjskog zida izvodi se uglavnom tvrdim fasadnim pločama mineralne vune, polistirena, te lamelama mineralne vune. Najčešće se izvode tzv. ETICS sustavi (External Thermal Insulation Composite System) kontaktne tankoslojne fasade. To su sustavi za vanjsku toplinsku izolaciju na bazi  ekspandiranog polistirena EPS ili mineralne vune MW. Podnožje zida mora se izvesti vodoneupojnim materijalima za toplinsku zaštitu, kao što su ekstrudirani polistiren XPS ili pjenasto staklo CG.

Detaljnije o tome kako napraviti dobru toplinsku izolaciju zidova pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Komentara 1

Avatar maxist
maxist
20:20 06.04.2015.

cjelovite informacije otoplinki izolcijama je teško naći na jednom mjestu,....današnji materijali se svode na pola metra stiropora (kojega odnese vjetar, atmosferilije ili vremenska lenta).........nekadašnji poput heraklita ili fasada s pirlitom nema usporedbe.......Egzotične zaštite se ni ne spominju....pa nemamo referentne listee niti "rang liste" .....I financijskog uspoređivanja.........stihija živa kao sve u hr.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije