Opasnost za lozu

Suzbijanje pepelnice vinove loze

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
15.06.2014.
u 00:00

Pepelnica je u Hrvatskoj najraširenija u Dalmaciji i Istri, a najlakše ju je suzbiti prevencijom

Pepelnica (oidium) patogena je gljivica američkog podrijetla. Zapažena prvi put u Engleskoj 1845. godine, brzo se raširila u Europi, da bi već 1850. zahvatila sva vinogorja Sredozemlja, a potom i Afrike i Australije, u prvo vrijeme gotovo onemogućavajući proizvodnju grožđa. Pepelnica je i danas u mnogim vinogradarskim područjima vrlo ozbiljna bolest, često opasnija od peronospore.

Simptomi pepelnice lako se prepoznaju po pepeljastim prevlakama ponajprije na lišću. Pepelnica uzrokuje i zastoj u rastu napadnutih listova, izražene pepeljaste prevlake na mladicama, sušenje cvjetova i pucanje boba. Sve to odražava se na gubitak uroda koji se u slučaju neprovođenja mjera zaštite penje i do 80-90%.

Pepelnica je stalno prisutna u pojedinim dijelovima Hrvatske, poglavito u Dalmaciji i Istri. Jaki napadi pepelnice na osjetljivim sortama javljaju se obično u drugom dijelu vegetacije, nakon cvatnje. Tada su i najpovoljniji uvjeti za razvoj ove bolesti, a u ljetnim mjesecima vinogradari obično prestaju sa zaštitom. Temperature u ljetnim mjesecima dodatno pogoduju razvoju pepelnice, naročito na položajima na kojima je veća razlika u temperaturama dana i noći.

Zbog specifičnih uvjeta u kojima se ova bolest razvija, nije moguće sa sigurnošću prognozirati početak infekcije pa je teže dati točnu prognozu vremena prskanja. Stoga vinogradari moraju posebno paziti na razmake između tretiranja i na izbor sredstva. Osim toga pepelnica vrlo lako stvara otpornost na pojedine fungicide. Zbog toga je važno pri zaštiti od pepelnice koristiti više preparata različitog načina djelovanja. Za suzbijanje pepelnice vinove loze preporučujem korištenje pripravaka Systhane 24 E ili Crystal. Systhane 24 E sistemični je fungicid preventivnog, kurativnog i eradiktivnog djelovanja koji osim pepelnice suzbija i crnu trulež (Guignardia bidwelli) vinove loze. Upravo ga djelovanje na crnu trulež čini posebnim. Systhane 24 E primjenjuje je u koncentraciji 0,0125% (12,5 ml u 100 l vode, tj. 1,25 ml u 10 l vode) za aplikacije u terminima poslije cvatnje. Systhane 24 E ima široku primjenu i u ostalim voćarskim kulturama. Crystal je protektivni kontaktni fungicid. Djeluje izrazito preventivno s ograničenim kurativnim djelovanjem. Pokazuje i djelomičnu sistemičnu aktivnost prodirući u površinski sloj tkiva gdje se veže na voštanu prevlaku lišća i boba odakle se preraspodjeljuje u obliku plinovite faze na još nezaštićene dijelove. Primjenjuje se u koncentraciji 0,02 – 0,025% (20-25 ml u 100 l vode, tj. 2-2,5 ml u 10 l vode) u fazi prije zatvaranja grozda, a najbolji se učinak postiže primijeni li se u blok-metodi, prvi put iza cvatnje te još dva puta u razmacima od 7 do 10 dana.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije