OLAKŠAJTE REALIZACIJU

Kako do novca za projekte obnovljivih izvora energije

obnovljivi izvori energije
Foto: Thinkstock
1/3
21.04.2015.
u 12:15

Saznajte kako možete najlakše doći do financijskih sredstava za ulaganje u projekt iskorištavanja biomase, bioplina, energije vjetra ili nekog drugog obnovljivog izvora energije

Kako doći do novca za ulaganje u projekt iskorištavanja biomase, bioplina, energije vjetra ili nekog drugog obnovljivog izvora energije? Kako strukturirati tijek projekta, o čemu voditi računa? Sve su to pitanja s kojima se suoče poduzetnici koji žele pokrenuti projekte iskorištavanja obnovljivih izvora energije.

Planirate li takvo ulaganje, prije svega trebate znati da je u većini slučajeva riječ o projektnom financiranju. Pri spomenutom načinu financiranja prilikom procjene i donošenja odluke o financiranju, banka ne uzima u obzir cjelokupno dosadašnje poslovanje tvrtke ulagača, već se sagledava projekt sam za sebe.

Financiranje u projektnom modelu stoga ovisi o kvaliteti samog projekta: kredit se, naime, mora moći otplaćivati iz novčanog toka koji nastaje realizacijom projekta. Banka će analizirati projekciju budućih novčanih tokova (tzv. cash-flow) projekta u godinama njegova trajanja. Pojednostavljeno, sam projekt, neovisno o mogućim drugim djelatnostima tvrtke, mora dokazati svoju isplativost.

Foto: pixabay

U cijelom procesu sudjeluje više subjekata koje je potrebno međusobno uskladiti:

  • Sponzor projekta
  • Banka kreditor
  • Konzultanti (za potrebe sponzora) – po potrebi, tehnički i pravni
  • Konzultanti (za potrebe banke) – ovisno o projektu, konzultanti mogu biti tehnički, pravni, porezni, financijski
  • HROTE (Hrvatski operator tržišta energije)
  • Izvođači radova, dobavljači
  • Tvrtka s kojom se sklapa ugovor o upravljanju i održavanju
  • Tijela lokalne uprave, ministarstva, agencije – izdavatelji dozvola

Što je to SPV, koji je ključni faktor uspjeha uspješnosti dobivanja financijskih sredstava za projekte te kako planirati projekt saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije