zaštitite vinovu lozu

Siva plijesan smanjuje urod i kvalitetu vina

Siva plijesan smanjuje urod i kvalitetu vina
Dom i vrt
30.06.2013.
u 22:07

Ranija primjena fungicida smanjuje potrebu kasnijeg prskanja, kaže dipl. ing. agr. Veronika Kolak, AgroChem Maks

Naglo truljenje grožđa prije berbe i karakteristična siva prevlaka na grozdovima tipični su simptomi sive plijesni vinove loze (Botrytis cinerea). Posljedice sive plijesni su ozbiljan gubitak uroda i kvalitete vina, koje dobije intenzivnu boju zbog nazočnosti enzima peroksidaze. Zbog napada sive plijesni proizvođači često moraju provesti raniju berbu, zbog čega je u moštu manja količina sladora. Sve to odražava se na količinu i kvalitetu grožđa pogodnog za proizvodnju vina.

Prve mjere

Iako se prvi simptomi primjećuju tek u intenzivnom razvoju boba, tj. u stadiju dozrijevanja grožđa, siva plijesan na vinovoj lozi pojavljuje se znatno ranije i prve se mjere zaštite provode već pred kraj ili neposredno nakon cvatnje. Kod većine sorti vinove loze prvi rok zaštite od sive plijesni je pred kraj cvatnje, kad je oplođeno barem 80 posto cvjetova, a drugi u fazi zatvaranja grozda, kada se bobe počnu međusobno dodirivati unutar grozda. Ranija primjena fungicida za suzbijanje sive plijesni osigurava kvalitetniji urod i smanjenu potrebu za kasnijim prskanjima. Posljednjih nekoliko godina u tim rokovima najbolji se pokazao pripravak Pyrus 400 SC koji, za razliku od sličnih preparata, sadrži za trećinu više aktivne tvari pa tako pojačano djeluje na sivu plijesan. Djelatna tvar pirimetanil (400 g/l) izuzetno je učinkovit na uzročnike sive plijesni. Ima izraženo površinsko i translaminarno djelovanje pa se može koristiti kao preventivni i kurativni fungicid. Pyrus 400 SC izuzetno brzo ulazi u biljku. Kad se otopina preparata osuši na tretiranoj biljci, aktivna tvar već je u dovoljnoj količini ušla u biljno tkivo i oborine ne smanjuju njegovu aktivnost.

Nije štetan za pčele

Posebnost ovog botriticida je djelovanje putem plinovite faze. Isparavanje preparata nakon tretiranja omogućuje bolju zaštitu u slučaju slabijeg prskanja i u težim uvjetima. Plinovita faza štiti slabije pristupačna mjesta, kao što su zbijeni grozdovi, gusta lisna masa trsa. U praksi nije uočena unakrsna rezistentnost s ostalim botriticidima, nema štetno djelovanje na pčele i korisne organizme te nije opasan u primjeni. Pyrus 400 SC u većini je zemalja, pa i kod nas, razvrstan izvan skupina otrova i označen kao tvar koja nije štetna.

Primjenjuje se u dozi 2-2,5 l/ha (200 do 250 ml na 1000 m2) ili u koncentraciji 0,2-0,25% (200-250 ml u 100 l vode) uz utrošak 1000 l škropiva/ha. U vegetaciji se može koristiti dva do tri puta – krajem cvatnje vinove loze, prije zatvaranja grozda ili na početku dozrijevanja bobica. Zbog povećane količine aktivne tvari Pyrus 400 SC posebno učinkovito djeluje u kasnim tretiranjima vinograda, za zaštitu od sive plijesni nakon zatvaranja grozda i u početku šare. Učinkovit je kod oštećenja od tuče, drugih mehaničkih oštećenja ili pri zalamanju zaperaka, gdje pomaže bržem zacjeljivanju te zaustavlja razvoj bolesti na grozdu, drugim plodovima i osjetljivim zelenim dijelovima poljoprivrednih kultura. Registriran je i za primjenu na jabukama, jagodama, rajčici, salati, grahu, grašku i ukrasnom bilju.

Neke mjere, kao smanjenje gnojidbe dušikom, suzbijanje štetnika (grozdovi moljci), pravodobno plijevljenje mladica, pinciranje i zakidanje zaperaka, skidanje suvišnog lišća u zoni grožđa, mogu znatno smanjiti potencijal bolesti.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije