spoj modernog i tradicionalnog

U istarskom pitoresknom mjestašcu skriva se čarobna Casa Baratto, kuća u kojoj ćete se osjećati kao doma

07.06.2023.
u 12:35

U dnevnom se boravku, tako, sjedi na starim sofama i kaučevima te se po izboru gleda ili na widescreen TV ili kroz veliku pomičnu staklenu stijenu na vanjski bazen. U njemu je slana voda, s dodatnim izvorom koji će pružiti dodatno opuštanje

Iako Istri ne nedostaje lijepih gradova na obali, sigurno će vam svaki iole bolji poznavatelj najvećeg hrvatskog poluotoka kazati kako je stvarna ljepota Istre u njezinoj unutrašnjosti. Doista, Motovun je jedan od najglasovitijih istarskih gradića, Višnjan je dom Korada Korlević i njegove znamenite zvjezdarnice, Buzet je grad tartufa i prijestolnica hrvatskog automobilizma, već kada se nakratko maknete od Pule prema unutrašnjosti doći ćete do Vodnjana, doma Infobipa, hrvatskog jednoroga.

Unutrašnjost Istre čeka da je se istraži, i to treba napraviti čim prije, jer i taj prostor  ima najveću hrvatsku boljku, a to je depopulacija. Brojna naselja u unutrašnjosti su pusta, ostavljajući zubu vremena kilometre i kilometre suhozida, lijepih i čvrstih kamenih kuća otpornih na zub vremena, pravih spomenika života koji se ovdje odvijao ne tako davno. Barat je jedno takvo mjesto, nalazi se tek nedaleko Kanfanara i drevnog dvorca Dvigrad. Na svojem je vrhuncu, a to je bilo pred čitavo stoljeće, Barat je imao 944 stanovnika, da bi vrijeme postupno uzimalo svoj danak i svelo broj žitelja na tek 47. Nema više škole, nema čak niti dućana, ima uspješnog boćarskog kluba s odgovarajućim igralištem. I ima kuća.

Prekrasnih tradicionalnih istarskih kamenih kuća na lijepim parcelama. Leže te kuće u gotovo apsolutnoj tišini, u selu usred prirode koja nikada niti nije remećena, osim glasanjem ovaca i krava, boškarina, ponekim kukurijekom, koji se i danas čuju. Taj ultimativni mir dobiva posebnu cijenu u ovom dobu koje čovjeka odbija ostaviti na miru, pa je sve više onih u potrazi za takvim oazama mira.

I upravo su to Casa Baratto i Barattina, kuće za odmor koje su od lani raspoložive svima onima u bijegu od grada i njegovih zahtjeva. A koje niti jedan od tih zahtjeva ne postavljaju pred svojeg gosta. Obje su 'case' lišenje tih imperativa u cijelosti. Case, a ne vile jer vila je, kažu nam domaćini, asocijacija za gostu namijenjeni visoki luksuz, dok je 'casa' ipak sinonim za prostor u kojem se trebate osjećati kao kod kuće.

I to je ono što Baratto i Barattina pružaju, svojevrsni 'all inclusive' umotran u tradiciju istarske kuće. U samo su godinu dana građevine pronađene na parceli u Baratu korištenjem materijala od kojeg su bile sačinjene u kombinaciji s modernim tehnologijama pretvorene u kuće za odmor koje prilično vješto skrivaju svoj luksuz koji bi, primjerice, pristajao i vremenima dekadencije poput ludih 20-tih. Privatnost i tišina prve su asocijacije kada case vidite prvi puta, da bi onda potrošili i pola dana na prilagođavanje ugodi koju sigurno nećete pronaći u gradovima, pa niti u današnjim obalnim resortima i najboljim hotelima.

A ovdje ste u selu koje ipak i dalje živi, no isto na 20-tak minuta vožnje od Rovinja, Poreča i Pule. Iako sumnjamo da ćete kada sa zatvorenog parkirališta opremljenog i brzim punjačima za električne automobile kročite u dvorište jedne ili druge 'case' imati ambiciju otići negdje drugdje. Najčešće i nije tako, svjedoče naši domaćini, a nije osobit poduhvat shvatiti zašto.

Nakon ulaska pogled pada na građevinu koja ostavlja dojam savršene gradnje, kao da je netko u povijesti imao današnje tehnologije pa je ovako uspio napraviti kamene zidove. Kako bi se uspjelo doći do cilja perfektnog uklapanja obnovljenih kuća u selo koje je praktično povijesni lokalitet, napravljeno je čak 2.000 kvadratnih metara kamenih suhozida. I to na način da su stare kuće u ovoj parceli u cijelosti uklonjene na način da su rastavljane, poput Inat kuće u Sarajevu, samo što su od njihovog materijala napravljene ove nove, novim iskopanim temeljima.

U to spadaju i hrastove grede kojih je u nova zdanja ugrađeno čak 300. Primjerice, u veliki atrij na ulazu u Casu Baratto uklopljeni su dnevni boravak, blagovaona i kuhinja iznad koje je napravljena pergola upravo od tih starih greda. Obje su 'case' primjer uklapanja staroga u sasvim novo jer je u interijeru korišteno sve što se iskoristiti dalo iz starih kuća poput parketa, pločica i namještaja, a ne jedan komad dovučen je iz kontinenta poput komoda, radnih stolova u kojima su pod ključem znale biti pronađene i stvari očito vrlo vrijedne nekadašnjim vlasnicima.

Tu je, primjerice, i veliki stari putni kovčeg smješten tako kao da asocira da će vlasnici uskoro na kakav parobrod poput Queen Mary, zidovi urešeni slikama koje su osim iz kuća pribavljene i od susjeda ili iz osobnih arhiva. Pazilo se i na izbor knjiga uredno posloženih u boravku. Posebna su priča ćilimi kojih je i više nego solidan broj. Takve kombinacije nisu danas nepoznate, njima će se podičiti praktično svakih hipsterski kafić ili speakeasy, no ovdje se sve uspjelo napraviti na doista lijep način. Ono što je novo posebno je projektirano za ove kuće i to ručno, bez korištenja modernih softvera poput AutoCAD-a ili ArchiCAD-a.

I nakon uspješno napravljenih prototipova izvedeno je sve. U dnevnom se boravku, tako, sjedi na starim sofama i kaučevima te se po izboru gleda ili na widescreen TV ili kroz veliku pomičnu staklenu stijenu na vanjski bazen. U njemu je slana voda, s dodatnim izvorom koji će pružiti dodatno opuštanje. Oko bazena su ležaljke s kojih pogled na nebo koje u danima kada smo posjetili Barat više nije bilo najčistije no pružalo je dovoljno smiraja da smo lako uhvatili dodatne minute sna. Tu je i tuš pa se u kuću vraćate osvježeni nakon kupanja i sunčanja.

Objedovati se može za velikim stolom ispred kuhinje opremljene indukcijskom pločom, velikim frižiderom i svim drugim kućanstkim aparatima te posuđem dovoljnim i za vrhunski objed. Chef's Experience može biti dio iskustva u Casi Baratto kada će kuhinju koja se doima kao da je napravljena za serijal Masterchef zauzeti chef i napraviti doista vrhunska jela. No, bolje je sjesti za vanjski stol na velikoj natkrivenoj terasi kod kojeg je zidani kamin s roštiljem i peka, uživati u hlađenim vinima, rakijama ili ginu lokalnih proizvođača te gledati prema prostoru bazena koji je još ljepši kada je osvijetljen.

Na katu su sobe koje pokazuju svu vještinu dizajna namještaja. Kod velikih kreveta, na primjer, koji su veliki, masivni i izninmo udobni a osmišljeni arhaično. Kupaonica je ipak sasvim moderna, jednostavna ali prostrana, s velikom tuš kabinom, praktično za cijelu obitelj. Neke sobe opremljene su i kinderbetom, mlade su obitelji poželjan gost na imanju u Baratu. Sedam je takvih soba u Casi Baratto do kojih se dolazi drvenim stepenicama urešenim amforama. U njima može boraviti i do 20 ljudi, pa će neki razmisliti o kakvom team buildingu ili naprosto dobroj lokaciji za poslovna planiranja.

Teško da će se ovdje misliti na isplativost, iako sve sagledavajući, cijena od 600 do 1600 eura (cijene variraju sezonski, trenutno je 900 eura) za dan nije nešto što će poklonike odmora ovakve kvalitete odgovoriti od dolaska. Jasno, wi-fi je besplatan, svaka soba ima LED televizor, klimu,ali i puno, zaista puno prostora.

1/13

Na raspolaganju je i zajednička praonica, kao i dodatni toaleti. Imanje nudi i mogućnost zasebnog smještaja u manjoj građevini oblikovanoj poput vrste jednosobnog stana, pa je broj gostiju kompleksa od 22 do 36. S obzirom na smještajni kapacitet, najamčesto ispada i manje od sto eura po osobi. Casa Baratiina spojena je stubama s Casom Baratto a ondje vas čeka podjednak luksuz, samo u prostorn nešto manjem obliku, ima četiri dvokrevetne sobe. Njezini su plavi kapci na prozorima još jedan spoj s tradicijom ali i s Mediteranom čiji je Istra jedan od boljih dijelova. Tko se nađe u situaciji da važe između Case Baratto ili Baratiine i drugih imanja kojih je u okolici sve više, moguće je da će Mala kuća prevagnuti u korist imanja u Baratu.

Jer, ondje je ozbiljan broj dodatnih sadržaja koje mogu koristiti gosti i jedne i druge kuće. Teretana, bilijar, stolni nogomet, stolni tenis, za djecu trampolina ali i bicikli za one koji na takav način vole obilaziti okolinu. Skriveno je blago – viseća kuglana! I Mala je kuća sasvim u korak s Casama, napravljena s istom razinom detalja s dodatkom efektnih velikih staklenih stijena kroz koje pada i više nego dovoljno svjetlosti na prostor unutra.

Naš pick možda i ne bi bila neka od soba u većoj Casi Baratto već soba na katu Case Barattina koja ima terasu prostora dovoljnog za 'na dva mala'. No, ovdje vas ništa ne tjera na takva nadmetanja već samo na beskrajan odmor u kojem se lako zamisliti u sjedenju na natkrivenoj garnituri u dvorištu Case Baratto ili laganom ispijanju kakvog koktela uz bazen. Savršen odmor u srcu istarske tradicije.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije