omiljena vrsta

Sezona je cvata dalije - raskošne cvjetnice koja dolazi u bezbroj kombinacija

dalija
Flora magazin
21.08.2021.
u 07:00

Dalije pripadaju skupini lukovičastih cvjetnica (iako nemaju lukovicu, već gomolj) koje sadimo u proljeće za ljetnu odnosno jesensku cvatnju kojom nas upravo ovih dana očaravaju

Kraj ljeta vrijeme je rezervirano za cvatnju dalija, cvijeta koji, uz ruže, dolazi u najviše različitih boja i oblika. Njezini cvjetovi mogu biti jednobojni, dvobojni, višebojni, ili mogu na laticama nositi neki uzorak poput točkica, mrljica i sl. Nekada davno dalije su bile tipičan predstavnik seoskih okućnica, a pojavom novih kultivara postale su ponovno popularne, prije svega kod aranžera cvijeća.

Foto: pixabay

No bez obzira na tip, sve vole sunčani položaj i tlo bogato organskom tvari. U takvom tlu uvijek će biti dovoljno vode, no to ne znači da im u sušnom razdoblju ne treba osigurati i dodatno zalijevanje.

Foto: pixabay

Jednostavne (mignon) dalije mogu se razmnožiti sjetvom u sandučiće sredinom veljače. Nakon mjesec dana, biljčice se presađuju u uzgojne posudice i tek u svibnju sade na stalno mjesto u vrtu. Naprotiv, dalije s poluispunjenim i posve ispunjenim cvjetnim glavama razmnožavaju se dijeljenjem gomolja.

Foto: pixabay

Uostalom u tom obliku ih i kupujemo u vrtnim centrima, i to prije početka proljeća. Dalije pripadaju skupini lukovičastih cvjetnica (iako nemaju lukovicu, već gomolj) koje sadimo u proljeće za ljetnu odnosno jesensku cvatnju kojom nas upravo ovih dana očaravaju.

Foto: Flora magazin

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije