HIDROPONIKA

Saznajte kako možete uspješno uzgojiti bilje i bez tla i plodoreda

hidroponika
Foto: Thinkstock
1/6
15.04.2016.
u 08:30

Način uzgoja biljnih kultura iz vode, čija su preteča bili čuveni Babilonski vrtovi, za ovaj dio svijeta još je uvijek velika novost i nepoznanica. Što je njegova jedina mana, pročitajte u tekstu

Uzgoj bilja u vodenom okruženju, bez tla, sve je popularniji ne samo u komercijalne nego i privatne svrhe jer sve više tvrtki i produkt dizajnera kreira male kućne sustave koje možemo držati i na balkonu. Vodeni uzgoj odnosno hidroponika smatra se inovativnom metodom, iako korijene ima u dalekoj prošlosti.

Sjetimo se samo čuvenih Babilonskih vrtova koji su bili zasnovani na tom principu. Kasnije, u 18. stoljeću, znanstvenici su brojnim istraživanjima došli do spoznaje da biljke imaju sposobnost apsorbirati mineralne tvari iz anorganskih iona koji se nalaze u vodi te shodno tome da tlo nije neophodno za njihov rast.

Dovoljno je da postoji mogućnost da se mineralne tvari rastope u vodi jer će ih tako korijeni biljaka moći upiti. I tako se na američkom sveučilištu Berkley 1930. razvio hidroponski sustav, a s vremenom i mnoštvo varijanti uzgoja bilja bez vode – za rast mogu se koristiti i čvrsti supstrati, a najsuvremeniji sustavi koriste zrak ili kisik. No koji su to čvrsti supstrati na kojima bilje može uspijevati?

Foto: pixabay

Potrebno je znanje i preciznost

– Koristi se kamena vuna, kokosova vlakna, perlit, vermikulit, vulkanski pijesak... Od takvog supstrata se očekuje da je porozan i da istodobno dobro zadržava i otpušta vodu, tj. hranjivu otopinu. Hranjivu otopinu koja cirkulira supstratom čine u vodi otopljeni svi elementi potrebni za rast biljaka, i to u preciznim količinama i udjelima – objašnjava Sunčica Dombaj, stručna savjetnica iz Savjetodavne službe Koprivničko-križevačke županije.

Najčešće se upotrebljavaju u hortikulturi, povrtlarstvu i cvjećarstvu, no teoretski sve biljke mogu tako rasti. Pitanje je samo – isplativosti ili praktičnosti. Sustav funkcionira jednostavno – primjerice, lončanice cvjetnih vrsta uzgajaju se tako da im se kapilarnim putem (cjevčice) dovodi hranjiva otopina, a za proizvodnju presadnica u pliticama koristi se sustav vodene kulture.

Foto: pixabay
Koncept ‘vodenih vrtova’ je jednostavan: korijen biljke treba biti uronjen u hranjivu otopinu

Najviše se spominje sustav kapanjem ili drip hidroponska proizvodnja koja se koristi u suvremeno opremljenim prostorima za proizvodnju plodovitog povrća. Iako su uspješni i imaju niz prednosti pred klasičnim načinom, takvi sustavi su kod nas rijetki. Razlog je u njegovoj cijeni.

– Hidroponski sustavi su skupi, naročito oni najsavršeniji poput aeroponskih (korijenje visi u zraku i kupa se u koritu u fino raspršenoj hranjivoj maglici te tako lakše upija hranjiva). Usto, uzgajivači moraju imati puno znanja i biti umješni u doziranju hranjivih elemenata koje mora biti vrlo precizno (postoje i posebne recepture) – ističe Sunčica Dombaj.

Foto: pixabay

Nema onečišćenja okoliša

Najveća prednost hidropona je pak u održivu razvoju. Naime, sve se kontrolirano dodaje prema potrebama biljke i time se troši manje vode i hranjiva, a rast biljaka je bolji i brži. Biljke nemaju dodira s bolestima i štetnicima iz tla pa se manje onečišćuje okoliš i troši manje sredstava za zaštitu bilja.

– U hidroponskom sustavu biljke se mogu uzgajati na mjestima gdje inače to nije moguće – primjerice u pustinji ili na vrhu nebodera – otkriva Sunčica Dombaj. S obzirom na ovaj niz pogodnosti, bez obzira na njegovu cijenu, možemo reći da je ovo sustav koji ima svijetlu budućnost.•

>>S malo cvijeća postignite bolji urod 
voća i povrća

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije