LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi ZelenaZona

Rasipamo previše vode: evo kako je možete uštedjeti

Prosječni građanin Hrvatske potroši između 140 i 150 litara vode na dan za osobnu higijenu, pranje rublja, održavanje kućanstva i ispiranje WC-a
14. travnja 2015. u 11:39 1 komentara 1609 prikaza
tuširanje
Foto: Thinkstock

Učinkovitoj upotrebi vode donedavno se pridavalo malo ili nimalo pozornosti u dizajnu, izgradnji i upravljanju zgradama, zbog čega se voda u zgradama trošila neučinkovito i rasipnički.

No, zbog sve veće potrošnje vode, rasta njezine cijene i općeg nastojanja za učinkovitim iskorištavanjem sirovina, upravitelji i vlasnici zgrada počeli su uvoditi mjere za učinkovitu upotrebu vode. Procjenjuje se da će upotreba vode u zgradama rasti zbog povećane urbanizacije, rasta životnog standarda i sve većega uslužnog sektora diljem svijeta. Voda se, osim u kućanstvima, troši u javnim zgradama, kao što su škole, bolnice, trgovački centri, uredi, hoteli i restorani.

Potrošnja u kućanstvima

U kućanstvima se voda upotrebljava za ispiranje WC-a, tuširanje i umivanje, pranje rublja, grijanje, hlađenje i ventilaciju, u kuhinji te u vrtu. 

Najviše se troši za tuširanje i kupanje – 35 posto, a u toaletima 30 posto. Prosječni građanin Hrvatske potroši između 140 i 150 litara vode na dan za osobnu higijenu, pranje rublja, održavanje kućanstva i ispiranje WC-a, a vrlo mala količina vode potroši se za piće i pripremu obroka, iako je sva upotrijebljena voda pitka. 

Kako povećati učinkovitost upotrebe vode u domaćinstvu, odnosno u vrtu, saznajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke

  • Deleted user:

    Ja se nikako ne perem. Time automatski dobivam i sjedeće mjesto u tamvaju. Jednim udarcem dvije muhe.