odličan ukras

Društvene mreže luduju za ovom penjačiom, a osim glicinije sjajan izbor su i tekoma, jasmin i bugenvilija

glicinija penjačica
Thinkstock
19.04.2024.
u 06:00

Bugenvilija cvate od početka ljeta pa sve do prvih dana jeseni. Cvjetići su joj žuto-bijeli, neugledni, dok najveću ukras ovoj penjačici čine pricvjetni listići žute, narančaste ili crvene boje

Penjačice mogu biti izvrstan panel s bočnih strana balkona, naročito onih koji su u neposrednoj blizini sa susjednim balkonima. Ali osim te ukrasne funkcije, većina njih može imati i onu funkcionalnu - ako im osigurate kvalitetan potporanj bit će odličan prirodan hlad. U nekim zemljama poput Velike Britanije ovu vrstu cvijeća ćete vidjeti posađenu pored svake kuće. Ona je tamo zapravo dio tradicije i velika turistička atrakcija. Uz ove penjačice koje vam navodimo, odličan izbor su i ruže penjačice kao i vinova loza.

Foto: pixabay

CRVENA TEKOMA

Tekoma, penjačica zanimljivih narančasto-crvenih ili žutih cvjetova, može narasti i do 10 metara. Sadi se u proljeće, a cvate od srpnja do kraja rujna. Najbolje će uspijevati ako je zasadite na sunačno mjesto, ali ni polusjena neće joj smetati. Jedino će u tom slučaju manje cvasti. Vodite računa o prihrani i drenaži.

Foto: pixabay

KAPLANDSKA OLOVNICA

Olovnica je biljka podrijetlom iz Afrike, koju često možemo vidjeti u mediteranskim eksterijerima. Njezina posebnost je da ne raste samostalno poput ostalih penjačica nego ju stalno morate usmjeravati u penjanju. Redovito je zalijevajte i odstranjujte ocvale cvjetove. Olovnica jako voli sunce i položaj koji nije na udaru vjetra pa vodite računa o tome prilikom sadnje. Možete ju posaditi i kao grm.

Foto: pixabay

JASMIN

Porodica jasmina, cvijeća poznatog po svome prekrasnom mirisu od kojeg se rade parfemi, broji preko 200 vrsta. Puzajući jasmin koji naraste do 2 m možete zasaditi na sunčana, ali sjenovita mjesta, a cvast će tijekom cijeloga ljeta.

Foto: pixabay

GLICINIJA

Velika zavodnica među penjačicama je i mirisna glicinija. Raste brzo, može čak narasti i do 20 metara u visinu. Poznata je po svojim prekrasnim plavoljubičastim cvjetnim grozdovima. Voli sunčane položaje i bogato tlo. Njezini listovi pružat će vam sjajan hlad.

Foto: Flora magazin

BUGENVILIJA

Ova zimzelena, drvenasta penjačica, podrijetlom je iz Brazila. Pripada porodici noćuraka, Nyctaginaceae. Najzastupljenija je u našim primorskim krajevima jer za svoj rast zahtijeva toplinu i sunčan položaj. Otporna je na hladnoću, ali ne podnosi oštre zime, pa ju treba zimi adekvatno zaštititi. Bugenvilija cvate od početka ljeta pa sve do prvih dana jeseni. Cvjetići su joj žuto-bijeli, neugledni, dok najveću ukras ovoj penjačici čine pricvjetni listići žute, narančaste ili crvene boje. Listovi su joj naizmjenično postavljeni, glatki i šiljasti na vrhovima. Odgovara joj svako vrtno tlo. Za vrijeme ljetnih mjeseci treba ju obilno zalijevati, a u razdoblju mirovanja vrlo malo ili nikako.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije