Ljubitelji biljaka

Početak svake vrtlarske sezone obilježavamo izletom

Početak svake vrtlarske sezone obilježavamo izletom
Foto: Hortikultura
1/8
07.02.2013.
u 11:51

Ove godine je sajam u Pordenoneu od 2.3. do 10.3. i udruga Hortikultura će ponovno organizirati jednodnevni izlet

Članovi udruge Hortikultura već nekoliko godina, čim propupaju prvi pupovi, putuju na sajam cvijeća u Pordenone. Pridružuju nam se i drugi ljubitelji biljaka kojima se žuri završiti zimsko razdoblje mirovanja i što prije razgledati i nabaviti sadnice. U Zagrebu je početkom ožujka u vrtnim centrima još prilično mrtvo i tek se očekuju prve pošiljke robe iz uvoza, a prodaju se uglavnom preostale, prezimjele sadnice. Veliko osvježenje je doputovati u mediteranski dio Italije gdje je u ožujku već sve spremno za proljeće.

Raznolika ponuda sajma ( ukrasni predmeti, orhideje, kaktusi, micelij gljiva, lukovice, gomolji i podanci, egzote, sjeme...)

Putujući kroz Italiju, prema Pordenoneu, uz samu autocestu rastu lijepe šume visokih, uskih topola koje se uzgajaju za potrebe industrije papira, te vinogradi i voćnjaci.

U vrtovima uz male ladanjske vile rastu veliki zlatni i srebrni cedrovi,te palme,a bambusi bujaju tako da su na nekim mjestima podivljali i ''pobjegli'' iz vrtova te rastu po poljima i kosinama uz autocestu.

Protea u cvatu (lijevo i u sredini)

U Pordenoneu na parkiralištu autobusa već možemo vidjeti ljude koji izlaze noseći sadnice cvatućih mimoza, stabalca mandarina i pune vrećice koječeg.

Uzbuđeni smo svaki put i jedva čekamo ući bez obzira što smo već bili prošlih godina na sajmu i znamo što očekivati. I što očekivati? Ima svega, čak i micelija gljiva, svakojakog sjemenja od sjemenja hmelja i kave do crnih rajčica i blitve u duginim bojama te starih sorata povrća.

Mogu se naći stabalca najrazličitijih agruma, ukrasno drveće i grmlje, ruže, epifiti, brojne sukulente i kaktusi, egzote,te lukovice, gomolji i podanci ukusno ponuđeni na tezgama kao povrće na tržnici. Izbor orhideja je odličan, a ima i lijepih terarija, vrtne rasvjete i namještaja te alata, knjiga, vertikalnih vrtova, a na kraju čak i hrane. U zadnjem paviljonu je ukusno uređena mala ''tržnica'' sa tezgama na kojima se nude sirevi, pršuti, ogromne masline, kruhovi, kolači, začini i slične talijanske delicije.

Ove godine je sajam u Pordenoneu od 2.3. do 10.3. i udruga Hortikultura će ponovno organizirati jednodnevni izlet na Ortogiardino Pordenone na prvi dan sajma 2.3.2013. u subotu. Više informacija na stranicama Udruge www.horti-kultura.hr ili na 095 61 60 610.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije