LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Okućnica

Tri tajne uspješnog travnjaka na kojem će vam svi zavidjeti

Da bi travnjak izgledao poput zelenog saga, treba ga redovito održavati košenjem, prozračivanjem, zalijevanjem i dosijavanjem
25. ožujka 2020. u 07:00 4 komentara 39357 prikaza
travnjak vrt
Foto: I.Ć.
Pogledajte galeriju 1/9

Travnjak poput onoga na nogometnom terenu san je svakoga onoga tko ima vrt ili okućnicu na kojoj je zasađena trava. Zeleni tepih bez korova i mahovine i nije tako komplicirano uzgojiti, ali to također ne ovisi samo o ljudskom faktoru nego i klimatskim uvjetima i poziciji travnjaka.

Naravno da će teže biti održavati zelenim travnjak koji se nalazi u mediteranskim predjelima gdje ljeti vladaju visoke temperature. Rješenje za ovakve predjele je sustav navodnjavanja u kojem će trava biti kontrolirano vlažena u određenoj količini i u određenom dobu dana.

travnjak vrt | Autor : I.Ć. Foto: I.Ć.

REDOVITA KOŠNJA - ravnjak je najbolje kositi ujutro jer je tada optimalna vlažnost zraka. Zahvaljujući tome, trava se kosi ravnomjerno. Kako temperatura tijekom dana raste, trava postaje sve tanka, što nije pogodno za pravilan rez. Ako je moguće, dobro je mijenjati smjer košnje. To spriječava zbijanje tla i omogućuje travi da raste u različitom smjeru.

Odrediti visinu košnje nije lako, ali postoje osnovna pravila - ako se kosi suviše niskotravnjak se može uništiti. Za travnjake za rekreaciju visina je 30 mm u proljeće, a ljeti - 25 mm. Tijekom vlažnih godina trava se kosi jednom tjedno, inače je dovoljno svakih 15 dana. za suhih mjeseci dobro je travnjak zalijevati i to u jutarnjim satima.

sijanje trave travnjak | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

POVREMENO NADOSIJAVANJE - Dosijavanje travnjaka također je važna operacija. Jednostavno, uslijed djelovanja klimatskih uvjeta (suša, niske temperature) i bolesti dio trave svake godine nestane. Ta mjesta na kojima nema trave se moraju dosijavati i to na način da se na ta mjesta posije malo trave te je se prekrije tresetom za travu u sloju od 0,5 – 1 cim.

Za dosijavanje postoje posebne travne smjese obložene hranjivom, ali se time ne treba previše opterećivati. Biti će dovoljno i obično sjeme.

navodnjavanje zalijevanje | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

ZALIJEVANJE I PROZRAČIVANJE - Navodnjavanje travnjaka obično se vrši rasprskivačima. Cijevi za navodnjavanje, spojnice i rasprskivači u pravilu se stavljaju u zemlju. Pod pristiskom vode rasprskivači se podižu i prskalju određenu površinu travnjaka. Takve rasprskivače nazivamo “pop-up” skočnim rasprskivačima. Neće smetati kod kosidbe ili korištenja travnjaka, a ujedno doprinose urednosti travnjaka.

Cijevi se polažu na dubinu od 30-40 cm tako da sustav ničim neće pokvariti krajolik. Posebna upravljačka jedinica omogućuje planiranje navodnjavanja odnosno, dobavu vode u “pravo vrijeme”.

moderan dom toronto 300 četvornih metara Različite fasade na kući u Torontu naglašavaju važnost privatnosti reflektor svjetla REFLEKTOR SVJETLA Nedostaje vam svjetlosti u stanu? Evo rješenja! kuća teksas NOVIH 75 ČETVORNIH METARA Tipična drvena američka kuća dobila je moderni dodatak
 • gragakarlovac:

  aaaa vidim da smo opet nesto naucili od "glupih" amerikanaca. prije smo se smijali dok su oni imali uredne travnjake ispred kuce (a mi koprivu) sada ih kopiramo. polako, za 50 godina cemo biti tu gdje su oni danas.

 • Žderonž:

  Kupiš umjetni pa si na miru

 • Avatar patkovic
  patkovic:

  za dobru biljku gore bitna je množina mikroživotinja u zemlji dolje , ta je intervencija najvažnija