LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Interijeri Dom iz snova

Tipična drvena američka kuća dobila je moderni dodatak

Stražnje dvorište kuće skriva modernu ekstenziju u kojoj su vlasnici sada smjestili dnevnu zonu te spavaću sobu, dok je stari dio rezerviran za ured
23. ožujka 2020. u 07:05 1 komentara 6535 prikaza
kuća teksas
Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn
Pogledajte galeriju 1/11

Sve dok u našoj galeriji ne naiđete na jednu fotografiju koja pokazuje tipičnu američku drvenu prizemnicu, nećete moći zaključiti da je projekt koji prikazujemo ustvari moderna ekstenzija na postojeći, i to s njegove stražnje strane, gotovo nevidljive s ulice.

Kuća od 65 četvornih metara nalazi se u predgrađu Austina u Teksasu te je bila potrebna nadogradnja novim prostorijama zbog toga što su vlasnici proširili ne samo obitelj nego i odlučili dio posla preseliti u svoj dom.

kuća teksas | Autor : Nick Deaver Architect/Casey Dunn Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn

Studio Nick Deaver Architects predložio je vlasnicima pomalo neobičan koncept u kojem radni prostor te dodatne sobe neće biti u stražnjem dvorištu nego obrnuto – postojeće sobe postale su uredski prostor, te gostinjska soba uz spremište, dok je ekstenzija postala srce doma.

kuća teksas | Autor : Nick Deaver Architect/Casey Dunn Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn

U modernom produžetku, koja je za arhitekte bila pravi izazov jer se time susreću stara i nova arhitektura, nalazi se 75 novih četvornih metara prostora – osim dnevne zone koju čine boravak, kuhinja i blagovanje, smjestila se još jedna kupaonica te dnevna soba.

kuća teksas | Autor : Nick Deaver Architect/Casey Dunn Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn

Smještajući dnevnu zonu u novi stražnji dio kuće arhitekti su ispunili želju vlasnika za miro, privatnošću i mogućnosti uživanja u velikom vrtu i zelenilu. Stoga je prostor dnevnog boravka obložen velikim staklenim stijenama umjesto prozora.

kuća teksas | Autor : Nick Deaver Architect/Casey Dunn Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn

Usto, i sadržaji u vrtu poput terase i garniture za sjedenje su ovako lakše i prirodnije povezani sa dnevnom zonom te postaju produženi dnevni boravak. Budući da je riječ o Teksasu, gotovo većinu dana u godini moguće je boraviti u vrtu, na otvorenom.

kuća Teksas | Autor : Nick Deaver Architect/Casey Dunn Foto: Nick Deaver Architect/Casey Dunn

Stil uređenja interijera je moderan, ali s velikim uplivom tradicionalnih materijala i tekstura popit prirodnog drveta, kako bi se uspostavila komunikacija s okolišem u kojem se kuća nalazi.

moderan dom toronto 300 četvornih metara Različite fasade na kući u Torontu naglašavaju važnost privatnosti biljka ljudske usne hot lips DUHOVITA PRIRODA Biljka čiji cvijet frapantno nalikuje ljudskim usnama stan ukrajina ČISTI HEDONIZAM Profinjena dekadencija i luksuz u samačkom stanu u Kijevu
  • Avatar Linux
    Linux:

    kod takvih kuca je problem sto drvo "radi", los utjecaj vremenskih neprilika, plus raznorazne stetocine. drvo treba i redovitu zastitu. inace dosta "zdravija" kuca. a ako se bas uzima americka kuca, to je u biti nista.