ZA PREZAPOSLENE

Baš za vas: 5 biljaka koje ne traže previše njege

sobno cvijeće bilje
Foto: Thinkstock
1/2
04.12.2014.
u 12:30

Nemate vremena, a usto mislite da jednostavno niste od onih kojima polazi za rukom uzgojiti cvijet? Razuvjerite sami sebe krenuvši od najmanje zahtjevnih primjeraka

Ono što svi moramo priznati jest da je zelenilo, kao i detalji ili pak promišljena rasvjeta ono što u domu čini razliku. Čak i prosječno uređen interijer oživi i dobije novi štih kada u njemu postoje tegle za cvijećem ili začinskim biljem. Stoga bi ono trebalo biti obavezan dio svačijeg doma.

Mnogi su, svjesni toga, krenuli u sadnju, no, odustali su nakon mnogobrojnih bezuspješnih pokušaja da uzgoje zdravu biljku koja će se održati više od mjesec dana. Jer, ukoliko nisu zdravih cvjetova i stabljika, biljke ne izgledaju pretjerano privlačno u domu - ne ukrašavaju ga nego nagrđuju. Na kraju obično zaključimo kako jednostavno nismo 'tipovi' za zeleni dom.

No, stručnjaci tvrde kako za uzgoj cvijeća ne treba imati talenta, nego mu samo pokloniti malo pažnje i njege te mu naći mjesto u stanu koje mu najbolje odgovara. Dakle, morate voditi računa o prihrani, zalijevanju i količini svjetlosti koja mu je potrebna. Odvažite se i krenite ponovno u avanturu s biljkama - predlažemo vam za početak nekoliko vrsti koje ne zahtijevaju puno.

BOŽIĆNI KAKTUS - Cvijet čije je drugo ime izdržljivost i prilagodljivost, krase i divni cvjetovi u ružičastim, bijelim i crvenim tonovima koji cvatu, kako nam i sam naziv sugerira, u vrijeme Božića. Najbolje uspijeva na umjereno toplom i osvijetljenom mjestu. Bitno je da mu date dovoljno prostora pa ga zasadite u veliku teglu. U zimskim mjesecima nije ga potrebno prihranjivati, ali ga ne zaboravite zalijevati otprilike jednom tjedno, ali umjereno. Pazite da u tanjuriću ne ostaje vode. Kada procvjeta, dobro je da promijeni mjesto - nađite mu neku poziciju više izloženu suncu.

Foto: pixabay

FIKUS - Ovo popularno i vjerojatno najpoznatije sobno cvijeće mnogi smatraju preosjetljvim, no istina je posve drugačija. Uz nekoliko pravila, cvijet će se održati zdravim. Fikus traži dosta svjetla, a najbolje je kada izvor svjetlosti na njega pada odozgo. No, u ljetnim mjesecima ga je potrebno skloniti od direktnog udara sunca. Sad,a u zimskim mjesecima optimalna temperatura za njega je do 12 do 15 °C. Što se tiče zalijevanja, fikus zahtijeva dosta vode ljeti, a umjereno zimi, i to one koja je odstajala. Kako bi cvjetovi bili zdravi, potrebno ih je jednom u dva tjedna obrisati vlažnom krpom ili još bolje spužvom. Osjetljiv je na propuh i prehladne prostorije. Ne ostavljajte vodu u podlošcima jer bi korijenje moglo strunuti.

Foto: pixabay

BAMBUS - Ako nemate dovoljno svjetla u stanu, bambus je idealna biljka za vas jer može uspijevati i u tamnim prostorima. Ono što ne smijete nikako učiniti jest pozicionirati ga na diretno sunčevo svjetlo. Uspijeva i u vrtu. S obzirom da dolazi iz tropskih predjela, voli toplinu i vlagu. U zimskim mjesecima pazite da temperatura u prostoriji u kojoj boravi ne bude ispod 13 stupnjeva. Ljeti ga zalijevajte obilno, a zimi vrlo oskudno. Jedino razočarenje koje vam bambus može donijeti jest činjenica da cvate vrlo rijetko, otprilike svakih 30 godina. No, da vas ujtešimo - postoje vrste kod kojih se to događa tek svakih 120 godina.

Foto: pixabay

ZAMIJA - Sukulentna i zimzelena biljka poznata i pod imenom zamioculas dolazi iz istočne Afrike i sve češće svoje mjesto nalazi i u našim domovima. Razlog je, osim lijepog i atraktivnog izgleda i njezina nezahtjevnost. Najbolje će uspijevati ako je stavimo na sunčano, blago zasjenjeno i toplo mjesto, no pazite da ne bude na direktnom suncu. Optimalna temperatura za zamiju je od 20 do 25 stupnjeva. Ako ju nabavite zimi, ne brinite ako ne raste, to će se dogoditi tek u proljeće. Budite oprezni sa zalijevanjem jer zamija ne voli previše vode - jednom mjesečno bit će sasvim dovoljno. Nemojte pretjerivati ni s prehranjivanjem - činite to samo u doba vegetacije.

Foto: pixabay

FILADENDRON - Uz fikus, najčešća biljka u našim domovima. Vrlo je izdržljiva i nije zahtjevna za uzgoj. Nemojte ga izlagati direktnom svjetlu - neka bude u djelu prostorije zaklonjenom od sunca. Jedino na što je filadendron, osim direktnog sunca, osjetljiv jest propuh i premještanje. Stoga ga nemojte ljeti iznositi van. No, voli jako vlagu i vodu, naročito u doba vegetacije - tada ih obilno zalijevajte odstajalom vodom jednom tjedno. Zimi to činite jednom u dva tjedna. Također, ne zaboravite listove - barem jednom u dva tjedna obrišite ih vlažnom krpom. Često ga prihranjujte i posadite ga u veliku teglu, kako bi mogao pravilno rasti.

Foto: pixabay

>>Pripremite sobno bilje za hladne dane. Evo kako!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije