omiljena biljka

Palme su opet popularne, i to u mini verzijama, ali nisu sve prikladne za balkone i terase

FOTO Upoznajte kentiju, rajsku palmu 
s otoka Lord Howea
Davor Višnjić/Pixsell
30.06.2021.
u 09:50

U nas je najčešća rajska palma. Botanički joj je naziv Howea forsteriana, a dobila ga je prema nazivu otoka na kojem je endemska biljka

Godinama, ma zapravo desetljićima, omiljene dekorativne biljke, palme kao da su nestale iz domova i s balkona. Međutim, ove sezone ponovno su in, i to u svojim manjim, ili mini varijantama. Za sve koji ih već imaju, ali i one koji ih tek namjeravaju nabaviti, evo sjajnih savjeta o njezi ovih tropskih biljaka. U nas je najčešća rajska palma. Botanički joj je naziv Howea forsteriana, a dobila ga je prema nazivu otoka na kojem je endemska biljka.

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Rajska palma k nama pak dolazi iz Nizozemske, gdje se uzgaja iz sjemena. U svojoj domovini, na vulkanskom otoku, ona i cvate. Ova biljka u sobnim uvjetima raste vrlo sporo pa će tako godišnje dati svega dva, tri lista. U zimskim danima preživjet će na temperaturama koje nisu niže od 10 Celzijevih stupnjeva, a ljeti su joj idealne temperature do 25 ºC. Suhi zrak najveći je neprijatelj uspješnom rastu rajske palm. Za čišćenje listova vlažnom krpicom, ali i tuširanje u kadi biljka će vam biti zahvalna. Jedan od razloga lošeg rasta je i prejako zalijevanje. Preko ljeta bit će divan ukras i na balkonu ili terasi.

Foto: Davor Višnjić/Pixsell

Kokos palma može dostići znatne dimenzije u starosti i narasti 3-4 metra u visini. Ova biljka već zahtijeva nešto više prostora kako bi uspjela razviti svoje prekrasne vitke grane. Utisak cijele biljke je lepršavost i prozračnost, pa ipak u odnosu na svoju nježnu građu, kokos palma je vrlo otporna. Preko ljeta je treba ostaviti i njegovati u sobnim uvjetima.

Foto: pixabay

Brdska palma, chamaedora, puno je niža od rajske palme, a sitni listići vrlo su dekorativni. Treba provjeriti vlažnost supstrata, ali ne ispod površine, nego u dubini gdje je korijen. Zalijevate li je češće, dajte joj manje vode i svakako u supstrat, a ne u podložak.

Za razliku od drugih palmi, biljka Hamed ne zahtijeva previše prostora i doseže visinu do 1m. Duž vitkog stabla naizmjenično su raspoređeni raščešljani listovi svjetlo zelene boje. Biljka djeluje vrlo interesantno svojim lepršavim rasporedom kopljastih listića. Palmu Hamed preko ljeta treba njegovati u sobnim uvjetima.

FOTO Upoznajte kentiju, rajsku palmu 
s otoka Lord Howea
1/12

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije