LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi Vrt

Ožujak je idealan mjesec za sadnju ovih 10 biljaka, čak i ako ste početnici

Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite presadnice povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti
08. ožujka 2021. u 10:40 0 komentara 7526 prikaza
Foto: Shutterstock

Prilikom planiranja i ulaska u vrtlarske vode osobe zbog entuzijazma često krenu prevelikim koracima. Ne čudi stoga da se često  dogodi da je taj korak preširok, ne uspijemo ga pratiti, te ne dobijemo očekivane rezultate. Rezultat toga je gubljenje vjere u vrtlarenje. Upravo nam uzgoj povrća na maloj površini omogućuje stjecanje pozitivnog vrtlarskog iskustva. Uzgoj povrća možemo planirati na terasi, balkonu, krovu zgrade ili kuće. Ovisno o mogućnostima planiramo i radove.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Prilikom uzgoja za početnu sezonu uzmite presadnice povrća, a kasnije povrće uzgajajte iz sjemena. Sadnice trebaju biti zdrave, bez znakova bolesti. Prije sadnje pripremite žardinjere ili dijelove vrta koje želite zasaditi. Pripremite tlo te dodajte po potrebi supstrat koji će biljakama omogućiti rast i razvoj. Kod sadnje, obzirom da se radi o manjim prostorima, vodite računa o veličini biljaka. Posadite one vrste povrća koje su niže te ne trebaju puno prostora ni za korijen ni za stabljiku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

Da bi se što kvalitetnije oduprli napadu štetnika kombinirajte vrste. Prilikom kombinacije vodite računa da poštujete biološko ekološke potrebe biljaka posebno s osvrtom na sunce i vodu te na podnošenje u susjedskom odnosima. Vodite računa da povrće koje sadite ćete i konzumirati. Evo liste 10 biljaka kojoj je upravo sad vrijeme za sadnju, a super je izbor i za početnike:

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

1. Pokušajte s ružama


Ožujak je također idealan mjesec za sadnju pojedinih vrsta ukrasnog bilja, a posebno je pogodan za proljetnu sadnju ruža. Tijekom ovog mjeseca trebalo bi prorijediti i presaditi ljekovito i začinsko bilje. U ovom mjesecu se orezuje voće i grmoliko bilje koje cvjeta tijekom ljeta, a neke od njih su ruže, hortenzije, perena, kao i živa ograda.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

2. Sjetva u zatvorenom


Tijekom ožujka još stignete u zatvorenom posijati paprike, feferone i patlidžane, peruanske jagode i tomatillo, te celer i tikve. Također, ožujak je idealno vrijeme za sjetvu rajčica. Možete posijati i dio trajnica i cvijeća koje duže raste kako bi čim prije počelo cvasti.

3. Peršin je sjajan izbor


Peršin ne treba toplo tlo za nicanje, a niče čak i do 30 dana. Stoga njega možete sijati u ožujku, ali ne zaboravite na moguće hladne proljetne kiše koje mogu nabiti tlo koje ste prije fino obradili i posijali. Stoga je bolje zasaditi ga u teglicu i držati na terasi.

1 / 12
Dok s nestrpljenjem čekamo prave proljetne dane, ključno je znati ugoditi samome sebi unutar svoja četiri zida, evo sjajnih ideja za koje vam ne treba puno mjesta, samo malo dobre volje

4. Krenite sa špinatom


Špinat odlično uspijeva u hladnije doba godine i podnosi manje minuse, za ranu berbu možete ga posijati u rano proljeće.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

5. Salata je jako zahvalna


Salata voli hladnije vrijeme i često sama niče u rano proljeće. Jednako je i s rukolom.

6. Grašak i bob


Grašak je jedna od kultura koja također voli hladnije vrijeme i njega se može posijati u tokom ožujka na otvoreno. Ako sijete rani grašak, prve plodove ubirete već za nekih 7 tjedana. Ukoliko niste posijali bob tokom veljače, još ga stignete posijati i u ožujku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

7. Luk i češnjak sad se sade


Proljetni češnjak i luk sade se rano, tako da je ožujak idealno vrijeme za njihovu sadnju, ako to vrijeme dozvoljava. Ranom ili kasnom sadnjom lučica luka izbjegnite izlijetanje lukove muhe i tako smanjite štete na urodu luka.

8. Probajte s rotkvicama


Rotkvice najbolje uspijevaju u hladnije doba godine i podnose blaže mrazeve pa i njih možete posijati već u ožujku.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

9. Ne žurite


Od sredine ožujka nadalje možete posaditi i krumpir, ali nećete zakasniti ni ako to odgodite za travanj. Ako čak propustite posijati sve navedeno u ožujku, bez brige, stignete.

 | Autor : Shutterstock Foto: Shutterstock

10. Zasadite omiljene voćke

Vrijeme mirovanja idealno je vrijeme za sadnju voćki,  uz uvjet da tlo nije smrznuto. Voćke golog korijena se mogu saditi sve od kraja ožujka.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

dom iz snova Vodimo vas u fantastičnu kuću na Vrhovcu koju su vlasnici uredili sami, u kojoj nema radijatora! editorijal I u najmanjem domu moguće je stvoriti kutak za sebe, evo sjajnih ideja domaći uspjeh Samoborska tvrtka ima ambiciju ući u svaki dom u Hrvatskoj svojim dizajnom
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.