ORIGINALNO

Oživite svoj ured: urbani vrt koji može biti i pregradni zid ili dekor

lucija nićeno urbani vrt
Foto: Privatni album
1/9
21.02.2015.
u 09:00

Studentica dizajna Lucija Nićeno osmislila je modularni sustav za uzgoj biljaka u uredima u kojima provedemo 25 posto našeg životnog vijeka

Lucija Nićeno u sklopu projekta Gardening, u kojem su sudjelovali studenti industrijskog dizajna, osmislila je uređenje uredskog prostora kako bi čovjek i na poslu bio u dodiru sa zelenilom te kako bi se poboljšala kvaliteta zraka na radnom mjestu. Svoje je idejno rješenje predstavila na izložbi u POU Zagreb.

Naime, biljke čiste zrak od otrova koje predmeti ispuštaju te smanjuju zračenje. Za svoj rad, modularni sustav za vješanje biljaka, nastao u suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i tvrtke Klara Home&Garden, namijenila ponajprije mjestima na kojima zanemarujemo estetiku i kvalitetu života iako tamo provedemo barem trećinu dana, tj. 25 posto životnog vijeka.

– Moj je cilj bio vraćanje čovjeka prirodi, stvaranje ugodnog radnog prostora te interakcije zaposlenika s biljkama. Htjela sam oživiti prostor u kojem se radi – kaže dizajnerica.

Dodatni motiv da svoj rad usmjeri na uredski prostor bili su rezultati brojnih istraživanja koja su pokazala kako biljke lončanice u radnom okruženju utječu pozitivno na ljudsko tijelo i poboljšavaju radne uvjete.

No, kako su urbani vrtovi velik hit na dizajnerskoj sceni, zanimalo nas je je li je mučila sumnja može li svojim radom reći nešto novo i drugačije.

– Za sve što postoji uvijek ima još više načina da se to napravi. S razvojem, posebice tehnologije, više nam je toga dostupno. Svakodnevno se radi na novim materijalima, novim aparatima i novim načinima kako bi se postigli bolji rezultati. Sve je to dizajn – ističe Lucija.

Foto: Jurica Galoić/PIXSELL/ilustracija
Lucija Nićeno bavi se dizajniranjem namještaja, a nedavno je osmisla interijer zagrebačkog hostela Bureau

Njezina ideja doista je nova, ima zanimljiv pristup i usto je multifunkcionalna. Zeleni vrt rađen je kao modularni sustav spajanja rombova u mrežu na koju se kasnije vješaju teglice s biljkama.

Prednost vrta jest što može biti i u najmanjem uredu jer ne zauzima puno mjesta – cilj je bio da se iskoriste zidovi i prozori, a ne police i radni stol.

I na koncu, sustav ima više uloga – ne služi samo kao zelena oaza nego se istodobno može koristiti kao zavjesa, pregradni zid, dekoracija prostora (u slučaju da je bez teglica) te kao zvučna izolacija ako se kroz mrežu ispreplete tkanina. I to nije sve.

Foto: Privatni vrt
Sustav se sastoji od rombova koji se spajaju u mozaik. Na njih se vješaju posude s biljem, koje mogu stajati i samostalno na stolu i podsjećaju na registratore

– Ako ne želite imati cijeli modul, teglice se mogu slagati i na stolu te svojim oblikom podsjećaju na registratore – dodaje Lucija, koja je uredila štand na Špancir festu te interijer zagrebačkog hostela Bureau. Upravo bi se time, uz osmišljavanje namještaja, najviše i željela baviti kao dizajnerica.

>>'Priželjkujem da moja ideja vrta zaživi u serijskoj proizvodnji’

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije