proljeće

Ovih pet cvjetnica možete zasaditi - odmah

shutterstock
09.03.2020.
u 06:00

Ovisno o položaju vrta ili balkona, birajte biljke koje vole uvjete koje pruža – sjenu, polusjenu ili sunce

Uzgoj ljetnica, kao ni ostalog cvijeća nije velika umjetnost – i vi doista možete imati rascvjetane okućnice, balkone i terase tijekom cijelog ljeta. A baš je proljeće idealno vrijeme da se okušate i prepustite radosnom iščekivanju hoće li se biljka naviknuti na uvjete i njegu koje ste joj omogućili....

Za početak – odaberite naravno vrste koje ne zahtijevaju puno truda i koje će lako, ako se bude pridržavali uputa o položaju i zalijevanju, uspjeti i pružiti vam pravo malo kolorističko zadovoljstvo. Za vas smo odabrali popularne ljetnice – bakope, petunije, begonije i pelargonije te tamjan. Uz zaštitne rukavice, od alata vam doista ne treba puno za sadnju - dovoljna će biti lopatica. Za kasniju njegu treba vam poljevačica i škare ako kanite oblikovati svoje cvijeće.

Foto: shutterstock

Begonije je lako uzgajati, a gdje god ih postavimo, izgledaju vrlo dekorativno. Lišće ove ljetnice može biti zeleno, katkada ljubičasto, a cvjetovi su različiti – valoviti, nazubljeni, namreškani, dupli ili jednostruki... Valja znati da begonije ne vole izravno sunce, jer im sunce lako sprži listove i cvjetove. Dakle, lončanicu s begonijama najbolje je postaviti na mjesto s puno svjetlosti, ali bez izravnog izlaganja suncu. Tijekom ljetnih mjeseci biljku treba zalijevati tri puta tjedno, ali uvijek uz oprez jer ne podnosi prevlažnu zemlju. U lončanici valja napraviti drenažu kako bi mogući višak vode mogao oteći. Nemojte joj prskati lišće. Begonije prihranjujemo tekućim gnojivom.

Foto: shutterstock

Ocvale cvjetiće i stabljike treba odstranjivati da bi biljka mogla razviti nove cvjetove jer joj stari cvjetovi uzimaju snagu. Ako begoniji otpadaju pupoljci, to je znak manjka svjetlosti. Čuvajte ih od mraza. Bile to ljetnice ili trajnice, dobro je znati odabrati prave vrste ne ravnajući se samo njihovim izgledom i veličinom nego i nekim drugim kriterijima. Naime, prilikom sadnje cvijeća iznimno je bitno imati na umu klimatske uvjete odnosno odabrati one vrste koje će uspjeti na onom mjestu koje smo za njih predvidjeli. Nije isto je li naš balkon u sjeni, polusjeni ili na direktnom suncu. Također, vodite brigu i o vjetru. U slučaju da je poziciji na jakom udaru vjetra, svakako zasadite živicu. Živica će biti učinkovitija od zida ili ograde jer kao propusna prepreka onemogućava zapuhe koji mogu uništiti biljke. Ako imate balkon ili vrt koji je pozicioniran na jugu ili zapadu pa time i jako osunčan, preporučujemo da sadite samo one vrste koje vole sunce i kojima neće štetiti velike vrućine.

Foto: shutterstock

Gazanija je biljka koju ćete uočiti zbog njezinih velikih cvjetova čije su latice kombinacija nekoliko boja. Ako ste u hladnijim kontinentalnim krajevima, gazanija neće preživjeti zimu. A ako se pak uspije sačuvati, sljedeće godine njezine stabljike dobit će još jedan red latica. Osim u posudama i žardinijerama, gazanije možete saditi i na gredicama – bitno je da imaju puno sunca i da temperatura noću ne pada ispod 10°C. Nemojte ih zalijevati ako je površina zemlje vlažna jer će korijen istrunuti. Prihranjujte ih svaka dva tjedna i redovito čistite od ocvalih cvjetova.

Foto: shutterstock

Druga biljka koja voli vrućine je Verbena, a mnogi je znaku pod imenom sporiš. Plijeni ljepotom svojih cvjetova i omiljen je balkonski cvijet koji se ponekad sadi i na gredicama. Idealan je cvijet za one koji nemaju velikog vrtlarskog iskustva jer je prilično nezahtjevna biljka. Osim u grmovima, postoje vrste koje rastu kao puzavac ili u obliku grma. Izdržat će jako sunce, kao i sušu. Ne pretjerujte sa zalijevanjem i činite to samo kada primijetite da je zemlja suha. Želite li da malo dulje cvjeta, krajem srpnja je malo orežite. Tu istu tehniku primijenite i ako biljka gubi oblik koji želite da ima – orežite joj stabljiku za dvije trećine. Vjerojatno najpopularnije balkonsko cvijeće, pelargonije, i to ponajviše zbog svojih predivnih baršunastih bujnih cvjetova koji će izdržati sve do kraja jeseni. Osim u grmu, mogu biti i puzavice.

Foto: screenshot/facebook

Pelargonije vole sunce, ali i dobro dreniranu zemlju, pa se preporučuje u zemlju staviti i pijesak ili perlit (omjer neka bude 1:7). Redovito ih zalijevajte, ali nemojte pretjerivati s količinom, jer ne vole veliku vlagu. Bolje će vam cvjetati ako im redovito uklanjate ocvale cvjetove i nikada ih nemojte zalijevati po lišću. Anegelonije su pak idealna su kombinacija s petunijama ili pak verbenama, a kod nas dolazi najčešće u ljubičastoj ili bijeloj boji. Naraste do 25 centimetara, a osim sunca, voli i drenirano tlo. Cvjetat će sve do kraja listopada ako bude imala dobre uvjete, koji uz sunce uključuju i umjerenu vlagu te gnojenje svaka dva tjedna. Možete ih saditi u tegle i na gredice.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije