omiljena cvjetnica

Otkrivamo najčešće greške pri uzgoju orhideja i konačno, jednom zauvijek, otkrivamo koliko im zapravo vode treba

orhi
Thinkstock
10.12.2023.
u 06:54

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad nalikuje na metodu pokušaja i pogrešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nježnog izgleda

Zbog svog bujnog oblika i raznolikosti boja, orhideje su mnogima omiljena biljka svakoga doma. Lako se razlikuju od drugih biljaka po specifičnim obilježjima poput brojnih povinutih cvjetova te spojenih prašnika i tučaka. One neosporivo čine najveću porodicu cvjetajućih biljaka, s oko 750 biljnih rodova, preko 30.000 vrsta te otprilike 100.000 hibridnih kultivara. Orhideje kao lončanice za uzgoj u kući ili u stanu najčešće se prodaju upravo one iz roda Phalaenopsis. Veličina i oblik cvijeta orhideja variraju, dolaze u svim bojama, a najveći broj kućanstava krase upravo one ružičaste, bijele te tamnoljubičaste boje. Zahvaljujući novim uzgojnim tehnologijama koje su pridonijele masovnom uzgoju orhideja, one više nisu tako skupocjene i nedostižne. Unatoč tome što ove ljepotice uspješno ne cvatu baš svakome, uz malo znanja njihova njega i održavanje su prilično jednostavni. Orhideje kupljene u rasadnicima i trgovačkim centrima dolaze već zasađene u odgovarajuće supstrate. Kada korijenje biljke potpuno ispuni uzgojnu posudu, biljku treba presaditi u jedan ili dva broja veću posudu kako bi joj se omogućio daljnji rast. Supstrat prije svega treba biti propustan za vodu jer će korijenje trunuti ako on ostane duže mokar.

Foto: pixabay

Izvrstan supstrat za orhideje sjeckana su kora bora ili jele. S obzirom na to da se prirodno stanište orhideja nalazi u tropskim krajevima, mnoge sobne vrste traže nešto vlažniji zrak, daleko od propuha. U sezoni rasta, orhidejama je potrebna visoka vlaga zraka, a to se može postići svakodnevnim zamagljivanjem uz pomoć raspršivača. Orhideje u pravilu ne bi trebalo izlagati dugotrajnom direktnom suncu te je najbolje smjestiti ih na prozor u sjevernome dijelu stana. Idealna temperatura koja im najviše odgovara jest ona koja je najbliža njihovu prirodnom uzgojnom okruženju.

Foto: pixabay

Pri kupnji orhideje valja biljku pregledati, ne kupujte biljku koja ima oštećene, osušene ili žute listove. Što biljka ima više cvjetnih stapki duže će cvasti. Provjerite i korijenje, idealno je ono koje ne izviruje iz lončanice, da je svježe i zeleno. Zahvaljujući tome što je orhideja najčešće zasađena u posudama od prozirne plastike, to se može lako vidjeti.

orhi
1/14

Orhideju stavite na najsvjetlije mjesto u sobi, izbjegavajući izravne zrake sunca kroz staklo. Jednom tjedno lončanicu uronite u veću posudu, neka bude uronjena 3 četvrtine i ostavite na sobnoj temperaturi 30 minuta. Nakon toga, lončanicu izvadite iz vode i pustite da otkapa višak vode.

Foto: Dom i vrt

Svaki mjesec dodajte u vodu za zalijevanje specijalno gnojivo za orhideje. Možete ga naći u vrtnim centrima. Kad orhideja ocvate, nastaje vrijeme mirovanja. To je prirodni proces koji može potrajati nekoliko tjedana.  Tijekom mirovanja biljci treba mala količina vode. Uskoro će vas iznenaditi novim izdancima i pupovima.

 

Osiguravanje odgovarajuće količine vlage kućnim biljkama ponekad nalikuje na metodu pokušaja i pogrešaka, a još je izazovnije kada je ta sobna biljka orhideja nježnog izgleda. Kada pokušavate održati cvat svojih orhideja, možda ćete pretjerati sa zalijevanjem. Međutim, previše vlage jedan je od najčešćih razloga zbog kojih orhideje u zatvorenom prostoru propadaju. Možda ste čuli da je jedno od rješenja za izbjegavanje prekomjernog zalijevanja korištenje kockica leda? No, funkcionira li ovo zapravo? I neće li hladnoća naštetiti ovim tropskim biljkama? Evo što istraživanje kaže i kako možete upotrijebiti ovu tehniku ​​kako biste orhideje održali savršeno hidratiziranim.

Koncept zalijevanja orhideja kockicama leda može se činiti kontraintuitivnim jer biljke iz tropskih regija uglavnom ne podnose niske temperature. Međutim, marka Just Add Ice Orchids otkrila je da korištenje kockica leda za zalijevanje orhideja ne uzrokuje nikakvu štetu i čini brigu o tim biljkama malo lakšom. Oni su razvili metodu zalijevanja s tri kocke leda kako bi vrtlarima pružili mjerljiv i ultra jednostavan način zalijevanja orhideja.Istraživači sa Sveučilišta Ohio i Sveučilišta Georgia proveli su studije kako bi definitivno odgovorili na pitanje: Mogu li zalijevati svoju orhideju kockicama leda? Postavili su pokus uspoređujući orhideje zalijevane s tri kocke leda jednom tjedno s kontrolnom skupinom koja je zalijevana ekvivalentnom količinom vode tjedno. Obje skupine orhideja pokazale su slične rezultate za cjelokupno zdravlje biljaka, što ukazuje da su kocke leda učinkovit i siguran način zalijevanja orhideja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije