SIMPOZIJ U ZAGREBU

Održivost i krajobrazna arhitektura - više od dizajna

nigel thorne
Foto: epl.delfi.ee
15.05.2015.
u 17:36

Svjetski stručnjak Nigel Thorne sudjelovao je na simpoziju u Zagrebu na kojem je istaknuo niz razloga zašto je važna zelena infrastruktura

U sklopu šestog Zagrebačkog energetskog tjedna u srijedu je održan simpozij pod nazivom "Održivost i krajobrazna arhitektura - više od dizajna". U organizaciji Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata te Hrvatske komore arhitekata na simpoziju je kao međunarodna zvijezda i glavni predavač sudjelovao Nigel Thorne, počasni član i bivši višegodišnji predsjednik Međunarodnog udruženja krajobraznih arhitekata.

Snježana Turalija, izvršna direktorica Hrvatskog savjeta za zelenu gradnju, u uvodnom je govoru naglasila kako održiva krajobrazna arhitektura nije novi pojam, ali da ga se, pa i ovim događanjem, želi podići na novu razinu. Mario Jukić, predsjednik Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, konstatirao je da su u Hrvatskoj oni vrlo marginalizirani, dok je predsjednik Hrvatske komore arhitekata Tomislav Čurković, naglašavajući važnost održivosti i održivog razvoja rekao kako je to puno više od pitanja zaštite okoliša.

Nigel Thorne, u svom prvom nastupu, ukratko je rastumačio značenje i značaj krajobrazne arhitekture.

Prema njegovim riječima, zelena infrastruktura trebala bi biti strateški planirana u sklopu mreže zelenih površina, s tim da može biti dizajnirana i upravljana kao multifunkcionalni resurs. Pritom je od osobite važnosti suradnja lokalne zajednice i stručnjaka, ali i interdisciplinarni pristup takvim projektima. 

Thorne je osobito istaknuo kako kod realizacije određenog projekta zelene infrastrukture valja uvažavati osobitosti određenog područja, tipove pejzaža, ali i poštovanje povijesti, kulture i nasljeđa toga područja.

"Ulični drvored nije samo estetski dodatak urbanom ili ruralnom okruženju kojeg čini ugodnijim i privlačnijim za boravak, nego on reducira i zagađenje zraka, daje hladovinu, povećava bioraznolikost, reducira efekt urbanih toplinskih otoka…", pobrojao je Thorne.

Što je još naveo ovaj britanski stručnjak, pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije