Reciklirajte i vi!

Od prazne limenke instant-kave načinite teglu za biljke

tegle maje zmaje
Foto: Privatni album
1/12
18.09.2017.
u 08:45

Brand Maje Zmaje pokazat će vam kako nanovo možete iskoristiti staru limenku i tako uštedjeti na nabavi novih teglica za svoje biljke

Za tradicionalno proljetno ‘opremanje’ doma zelenilom nije samo potreban trud i slobodno vrijeme nego je to i veliki financijski izdatak. Uz nabavu supstrata i biljki te alatki koje nam nedostaju, potrebno je uložiti i u nove tegle. Ako vam se to ne uklapa u budžet kojim raspolažete, a želite imati lijepe i posebnije tegle, onda krenite u ‘uradi sam’ akciju.

Za sirovine će vam koristiti materijali koje bi inače završili u smeću – stare limenke instant-kave i iznošena odjeća ili komadi tkanine preostali od šivanja. Usto ćete se uključiti u ekološki trend recikliranja te pametno iskoristiti staru ambalažu. Osječke Maje Zmaje, brend iza kojeg stoje dvije prijateljice i koje se, kao što se vidi i iz naziva, odazivaju na isto ime – Maja, predlažu vam kako to učiniti.

Foto: Robert Demo

– Mi smo najbolje prijateljice koje dijele iste interese vezane za način života, istu ljubav prema ‘uradi sam’ projektima, eksperimentiranju s hranom i općenito sličan pogled na stvari koje život čine ljepšim i zabavnijim – kažu Maje, čiji blog sve ovo navedeno i potvrđuje. Za izradu jedne teglice po njihovim uputama potrebno je manje od sat vremena, a materijale doista neće biti teško pribaviti. Dovoljno je pogledati u ormar i pronaći stari komad odjeće koji više ne nosimo te isprazniti postojeću limenku u kojoj je kava, ako niste sačuvali neku praznu. Naravno, to može biti i limenka u kojoj su stajale druge namirnice – grah, grašak, kompot...

Također, ako vam se ne sviđaju uzorci tkanina koje imate na raspolaganju u svome ormaru, uputite se u trgovinu tekstilom i tamo pronađite onaj koji vam se sviđa. Za takve male količine nećete morati izdvojiti previše novca.

Usto, od komada tkanine dužine 20 cm moći ćete zbog njegove širine napraviti više teglica. No možda vas baš ovaj primjer s teglicama Maja Zmaja i niz drugih ‘uradi sam’ projekata koje možete vidjeti na njihovu blogu potakne na razmišljanje o važnosti recikliranja.

– Trudimo se smanjiti količinu otpada koju svakodnevno proizvodimo pa nam je gotovo prirodno razmišljati o prenamjeni ambalaže. Čak i kada kupujemo proizvode, vodimo računa o tome u kakvom su pakiranju. Tako smo i došle na ovu ideju za tegle – kažu za kraj djevojke.

Foto: Robert Demo
Pripremite materijal za izradu: limenku od kave, komadić tkanine, drvofiks ili decoupage ljepilo, bezbojni lak (nije neophodno), plastičnu posudicu za ljepilo, čekić, čavao, peglu, metar te škare.

Foto: Robert Demo
Izmjerite opseg i visinu limenke i dodajte po 2 cm. Označite mjere na tkanini i izrežite je. Savijte s gornje i donje strane po 1 cm i zapeglajte cijelom dužinom (duže) stranice. Isto učinite i s rubom kraće stranice.

Foto: Robert Demo
‘Zapeglavanjem’ će rubovi posudice biti uredniji, stoga je bitno da to napravite. Zatim uz pomoć čavlića i čekića probušite dno limenke kako se voda ne bi zadržavala u posudici i biljka trunula kad je zasadite.

Foto: Robert Demo
Ljepilo ulijte u zdjelicu i razrijedite s malo vode. Prvo zalijepite rub tkanine koji niste presavili i zapeglali. Poravnajte tkaninu i lijepite dio po dio – ljepilom namažete limenku, poklopite tkaninom i zatim po tkanini namažete jedan sloj ljepila.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije