Naslovnica Zeleni trendovi ZelenaZona

Obvezno provjerite: Zašto je važna toplinska izolacija fasade

Neodgovarajuća izolacija utječe i na povećani utrošak toplinske energije, pojavu vlage, skraćuje vijek trajanja građevine...
07. travnja 2015. u 08:45 0 komentara 2076 prikaza
fasada
Foto: Thinkstock

Kvalitetno napravljena fasada jedan je od glavnih preduvjeta ugodnog i kvalitetnog življenja. Stanovanje u kući u kojoj je ljeti prevruće, a zimi prehladno u današnje doba nije opcija i jednostavno je nezamislivo. Vlažni prostori također bi trebali biti prošlost jer moderni građevinski standardi uključuju toplinsku izolaciju vanjske ovojnice (fasade).  

Riječ je o jednom od najvažnijih elemenata toplinske zaštite objekta koji mnogostruko utječe na ugodnost boravka u spomenutom prostoru, osjetno produljuje vijek trajanja građevine, štedi toplinsku energiju, a uz to ima i nezanemarivu estetsku funkciju. 

Naime, bez toplinske izolacije zidovi su izloženi velikim temperaturnim razlikama i naprezanjima koja s vremenom uzrokuju slabljenje struktura i oštećenja. Zbog razlike u temperaturi između hladne stijenke vanjskog zida i zagrijanog zraka u prostoriji dolazi do kondenzacije i vlage u unutrašnjosti objekta te pojave gljivica i plijesni. 

Neodgovarajuća izolacija utječe i na povećani utrošak toplinske energije te je prije ugradnje novog energetski učinkovitog sustava grijanja potrebno spriječiti njezino nepotrebno rasipanje. Rezultati modeliranja mogućeg smanjenja iskorištavanja energije za grijanje i hlađenje u obiteljskim kućama u Hrvatskoj koje je provelo Ministarstvo graditeljstva pokazuju da se izvedbom toplinske izolacije fasade mogu ostvariti uštede i do 80 posto.  

O tome što mijenja toplinska izolacija fasade, sve o njezinu pravilnom odabiru i izvedbi te tijeku radova pročitajte na Zelenoj zoni Zagrebačke banke. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.