DOMOSFERA

Njezino veličanstvo - mala bijela pločica

bijele pločice
Foto: Thinkstock
19.06.2015.
u 15:30

Neutralnost u prostoru i tekstura koja se dobiva isključivo kroz ograničenu razigranost njihove forme i ortogonalnog rastera fuga čini malu bijelu pločicu - bezvremenskom

Rijetko koji prostor moguće je izvesti u potpunosti bez upotrebe keramike. Koliko god novih materijala postojalo na tržištu i kako god zanimljivo izgledala kuhinja s drvenim podom i staklenom frontom, a kupaona sa zidovima premazanim vodootpornom bojom i podom od epoxi smola, keramika je i dalje najpristupačniji materijal s dugim vijekom trajanja. Ako se uzme u obzir i njihova, u usporedbi s drugim visokokvalitetnim materijalima, uglavnom povoljna cijena, keramička pločica je zaista nedodirljiva.

Kroz godine, a i stoljeća, izmijenilo se bezbroj različitih dizajna, oblika, boja i tekstura keramike. Od dekorativnih uzoraka u starim vremenima, do jednostavnih utilitarnih modela s dolaskom modernizma pa sve do danas, kada se korištenjem novih tehnologija izrade može stvoriti baš sve. Čak su i neka do sada standardna ograničenja nestala. Ipak, uz sav taj izbor, postoji jedna pločica koja se sve to vrijeme drži na životu i svakih par godina vraća kao pobjednik. 

Mala bijela keramička glazirana pločica dimenzija 10x10 cm ili 15x15 cm uz svoju mlađu sestru, američku inačicu, takozvani "subway tile" (koriste se za interijere metro postaja), desetljećima se provlači kroz sve varijacije stilova uređenja interijera. Njen posljednji povratak na tron upravo se zadnjih godina događa u svijetu, a polako i kod nas.

Zašto je mala bijela pločica bezvremenska pročitajte na portalu Domosfera!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije