osobna biljka

Mjesec rođenja određuje koji cvijet trebate zasaditi u vrtu ili na balkonu

sadnja trajnica vrt cvijeće
Shutterstock
31.01.2021.
u 07:00

Baš poput kamena, svaki mjesec iza sebe ima svoj cvijet s različitim značenjem. Poznavanje cvijeta svakog mjeseca također vam može pomoći da odaberete smislen i lijep cvjetni aranžman koji ćete nekome poslati kao rođendanski poklon

Znate za horoskopske znakove, upoznati ste s dragim kamenjem koje se povezuje s datumom rođenja, ali jeste li znali da imate i cvijet koji se vezuje mjeseca rođenja? Baš poput kamena, svaki mjesec iza sebe ima svoj cvijet s različitim značenjem. Poznavanje cvijeta svakog mjeseca također vam može pomoći da odaberete smislen i lijep cvjetni aranžman koji ćete nekome poslati kao rođendanski poklon. Obično i različite boje svakog cvijeta imaju svoja značenja, pa ako želite posaditi ili ukrasiti cvijet u mjesecu rođenja, možete odabrati sortu koja najbolje odgovara vašoj osobnosti.Pronađite svoj cvijet i uživajte u njemu kad god je to moguće!

Foto: pixabay

Siječanj - karanfil

Mnoge kulture imaju različito simboličko značenje za karanfile, ali najčešće he - ljubav. Različite boje karanfila također imaju svoja značenja i daju se za različite prigode (na primjer, bijeli karanfili ponekad mogu simbolizirati sreću). Karanfili su dobar rezan cvijet i gotovo ćete ih uvijek vidjeti u trgovinama i u cvjećarima tijekom cijele godine. Da biste sami uzgajali, posadite ih na mjesto koje ima puno sunca s dobro dreniranim tlom, a većina sorti narast će do 12 centimetara.

Foto: pixabay

Veljača - ljubičica

Ljubičice su simbolizirale vjernost i odanost. Kao što biste očekivali od imena, ljubičasta je najčešća boja koja odslikava nijansu kamena u veljači, ametista. Uzgajajte ove lijepe, nježne cvjetove u zatvorenom dok ih ne budete mogli premjestiti na otvoreno kada se snijeg otopi. Ova trajnica može narasti do 12 centimetara na punom suncu ili u djelomičnoj hladovini, pod uvjetom da ima stalno vlažno tlo.

Foto: Promo fotografije

Ožujak - narcise

Ove vesele lukovice izvrstan su način da dočekate proljeće. Narcise simboliziraju nove početke ili obnavljanje, što savršeno opisuje ove rane cvatnje. Ove lukovice cvjetat će na vaš rođendan u ožujku! Na otvorenom ih zasadite na jesen u dobro drenirano tlo gdje će svakodnevno dobivati ​​oko šest sati izravnog sunca.

Foto: Flora magazin

Travanj - tratinčica

Ovi skromni bijeli cvjetovi s kupolastim žutim središtima predstavljaju mladost i čistoću.  Ovo klasično cvijeće uljepšat će svima dan, bilo da ih kupujete za sebe ili ih poklanjate. U vrtu tratinčice mogu omamiti narastući do tri metra visine u dobro dreniranom tlu i izravnom suncu ili u hladu.

Foto: Flora magazin

Svibanj - đurđica

Ovi nježni cvjetovi u obliku zvona predstavljaju majčinstvo, što ih čini jednim od najboljih cvjetova koje ćete svojoj majci pokloniti na Majčin dan. Više cvjetova dolazi s jedne stabljike, a bijeli cvjetovi lijepo se ističu na tamnozelenom lišću. Đurđice su poznate po slatkom mirisu i dobro se snalaze u vlažnim i sjenovitim dijelovima vrta, gdje narastu do 12 centimetara.

Foto: Flora magazin

Lipanj - ruža

Poput karanfila, i ruže imaju različita značenja za svaku boju, ali obitelj ovog cvijeća nadaleko je poznata kao simbol ljubavi. Crvene ruže su za romantičnu ljubav, dok bi žute ruže predstavljale prekrasan poklon prijatelju s rođendanom u lipnju. Ako je ovo vaš mjesec rođenja, imate sreće; možete birati između stotina sorti! Većina će se najbolje snaći na mjestu s dobrom drenažom i najmanje šest sati izravnog sunca dnevno.

sadnja trajnica vrt cvijeće
1/9

Srpanj - kokotić

Stabljika kokotića jarkih boja uvijek će privući pažnju u vrtu. Ovi cvjetovi povezani su s gracioznošću i pozitivnošću. Posadite boju koja vas najbolje definira: ružičasta boja je nestalna, bijela je za one koji su sretni, a ljubičasta za one emotivnije.  Kokotić može narasti i do tri metra visine, sve dok ga sadite u dobro drenirano tlo, uz puno sunca.

Foto: Flora magazin

Kolovoz - gladiola

Ova visoka biljka s cvjetovima egzotičnog izgleda simbolizira integritet i postojanost, pokazujući svoju izdržljivost dok cvjeta u najtoplijim mjesecima u godini. Gladiole se također vide kao staromodni cvijet, jer stoljećima krase vrtove. Posadite ove visoke cvjetove u rubnom dijelu vrta radi dramatične visine (neke sorte mogu doseći i do osam metara!)

Rujan - zvjezdan

Ovi jesenski cvjetovi predstavljaju nježnost i strpljenje, prikladni za trajnicu fino teksture na koju vrijedi pričekati. Astre su također jednostavan dodatak bilo kojem jesenskom vrtu za posude, a najbolje uspijevaju na suncu ili u polusjeni s vlažnim, dobro dreniranim tlom.

Foto: Flora magazin

Listopad - neven

Neveni simboliziraju strast i kreativnost. Ove niskorastuće jednogodišnje biljke dolaze u zlatnoj, narančastoj i crvenoj boji oponašajući mijenjanje lišća u jesen. Uživajte u svom rodnom cvijetu tijekom cijele jeseni; nastavit će cvjetati do prvog mraza. Postoji nekoliko različitih vrsta nevena, a većina obično naraste između jednog i tri metra. Sve ih je lako uzgajati, uspijevaju na sunčanom položaju.

Foto: Flora magazin

Studeni - krizantema

Ovi zadivljujući cvjetovi nužni su za stvaranje boje pred kraj jeseni. Simboliziraju prijateljstvo i dugovječnost. Iako se često uzgajaju kao jednogodišnje biljke, zapravo su trajnice. Krizanteme mogu narasti do tri metra visine i bit će sretne u dobro dreniranom, vlažnom tlu s puno sunca.

Foto: screenshot/facebook

Prosinac - bijela narcisa

Ovaj mjesec dijeli cvijet s ožujkom, ali bijela narcisa zaštitni je znak prosinca jer ih je u ovo doba godine lako natjerati da cvjetaju. Oni simboliziraju nadu. Vani vole puno sunca i suho tlo, a mogu doseći i do 12 centimetara.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije