ljubav prema biljkama

Marijana Blažić iz Slavonskog Broda ima najljepše uređen prozor, s više od 600 sufrinija

Ivica Galović/Pixell
14.09.2023.
u 11:55

Puno radim i bojala sam se kako će mi održavanje i njegovanje cvijeća po dolasku kući s posla predstavljati dodatnu obvezu. Međutim, ispostavilo se da mene cvijeće ne umara, nego opušta. Surfinije su moja terapija – istaknula je Marijana

Kada sam počela saditi surfinije, neki su sumnjali u mene. Nagovarali su me da se ostavim cvijeća misleći da ga zbog puno posla i obveza neću stići zalijevati, pa će se osušiti. Ali, evo, nije – kaže Brođanka Marijana Blažić.

Njezin prozor proglašen je najljepšim u tradicionalnoj akciji Turističke zajednice Slavonski Brod - Posavina, čiji je cilj potaknuti građane da urede svoje balkone, okućnice i prozore i tako ujedno razviju ekološku svijest.

Foto: Ivica Galović/Pixell

Marijana je svoje balkone u Ulici Ivana Lucića u Slavonskom Brodu ukrasila prelijepim surfinijama koje plijene pozornost ljepotom i ugodnim mirisom. Bez puno razmišljanja, instinktivno i prema osobnom ukusu, posložila ih je većinom u ljubičastoj boji.

Osim prozora, ima i prelijepu okućnicu. Uređivanje je veseli i ne predstavlja joj napor. Svaki slobodan trenutak koristi za zalijevanje i orezivanje okućnice i uživanje na terasi svog doma. Kako sama kaže, oduvijek je zaljubljena u cvijeće. Uređuje ga zato što ga voli, a ne zbog nagrade. Koliko god brige, zalijevanja i vremena treba za cvijeće, to za mene ne predstavlja nekakvu obvezu i posao, nego odmor. Vrt pun cvijeća njezino je mjesto za opuštanje i razonodu. Vrlo je sretna zbog priznanja.

Foto: Ivica Galović /PIXELL

– Iskreno, ne znam tko me prijavio za natjecanje. Baš sam se iznenadila i razveselila kad su me obavijestili da sam pobijedila. Ta mi je nagrada dala poticaj i motivaciju da iduće godine prozor bude još ljepši – govori Marijana.

Na Marijaninim prozorima dominira surfinija, ukrasna biljka s dugim padajućim granama koja se uglavnom uzgaja u visećim posudama na balkonima i okućnicama. Neki je stoga nazivaju viseća petunija. Vrlo brzo raste i s dugim izdancima od skoro 1,5 m stvara cvjetne slapove u razdoblju od svibnja do jeseni. S vremenom stabljike postaju drvenaste. Listovi su ovalni, prekriveni slojem dlačica, aromatični i pomalo ljepljivi kada se protrljaju, a korijenski sustav izuzetno je snažan.

Ljevkasti cvjetovi rastu duž visećih stabljika od svibnja do jeseni, u raznim bojama, koje su rezultat maštovitog rada uzgajivača na križanju ove biljke – bijela, ružičasta, tamnocrvena, ljubičasta, crvena. Rubovi latica, ovisno o sorti, mogu biti ravni, valoviti ili izrezani.

Foto: Ivica Galović/Pixell

Marijanu cvijeće opušta i odmara, ali ljubav prema njemu traži odgovornost i obvezu. Za surfinije se opredijelila zbog njihove ljepote.

– Imam oko 600 surfinija, jako bogatih. Uređivanje iziskuje truda, moram ga zalijevati svako jutro i navečer, ali meni to nije teško. Jedna kolegica dala mi je dragocjene savjete o tome koje gnojivo treba koristiti i čime treba prskati cvijeće u vrijeme kiša, kako bi se zaštitilo od bolesti i održalo – nastavlja Marijana.

Marijanine kćeri Klara (13) i Marta (18) ove su je godine nagovorile da posadi cvijeće. Rekla su joj: Mama, kod nas je u dvorištu sve nekako mrtvo, 'ajde posadi cvijeće. Tako je na njihov nagovor odlučila zasukati rukave, što je na kraju rezultiralo prvom nagradom.

Ona sama skromno kaže kako svoj prozor smatra lijepim, ali ne doživljava ga kao nešto posebno. Vjeruje da u gradu ima i ljepših prozora. Međutim, prosudbeni žiri, ali i brojni prolaznici koji zastaju i dive se ljepoti njezina prozora i okućnice ne misle tako.

Prozorsko cvijeće dobro podnosi kišu i normalan vjetar. Međutim, u slučaju jakog vjetra ili oluje, treba ga skloniti u kuću. U suprotnom, može vam se dogoditi ono što i Marijani.

Foto: Ivica Galović/Pixell

– U nedavnom nevremenu surfinije su stradale. Oluja ih je razbacala po dvorištu, ali Klara i Marta nagovorile su me da ih ponovno oživimo i sada je opet sve u redu – nastavlja.

Brođanka kaže da joj surfinije nikad nisu bile tako lijepe kao ove godine. Ona inače svakog ljeta otputuje tri tjedna na more i, kad god nekome povjeri brigu o cvijeću, taj ne obavi posao kako treba i surfinije se osuše. Međutim, ove su godine skrb o cvijeću preuzeli djed i baka, odnosno suprugovi roditelji. Svake su večeri dolazili zalijevati cvijeće i rezultat je vidljiv.

Marijana vjeruje da svatko tko voli cvijeće i tko ima volje potruditi se oko njega može imati lijepo uređen prozor, balkon ili okućnicu. Voljela bi da i drugi posvete više pozornosti svom cvijeću, jer bi nam tada sve izgledalo bolje i ljepše. Ona je privatna poduzetnica, ima pekarnicu s 30 zaposlenih i radi po 12, ponekad i 15 sati dnevno, pa ipak sve stigne. Ljubav je pokretač svega.

1/20

– Puno radim i bojala sam se kako će mi održavanje i njegovanje cvijeća po dolasku kući s posla predstavljati dodatnu obvezu. Međutim, ispostavilo se da mene cvijeće ne umara, nego opušta. Surfinije su moja terapija – istaknula je na kraju Marijana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije