dobar posao

Rovinj: Lož ulje zamijenili solarnim poljem i štede 168 tisuća kuna godišnje

ušteda energije
02.04.2015.
u 10:00

Rovinj godišnje ima oko 2400 sunčanih sati. Instalacijom solarnog polja u turističkom naselju značajno se smanjila potrošnja loživog ulja i emisije štetnih plinova u atmosferu

Naturistički kamp „Valalta“ turističko je naselje osnovano potkraj šezdesetih godina prošlog stoljeća. Naselje je smješteno duž sjeverne rovinjske obale i posjetiteljima nudi smještaj u bungalovima, apartmanima i mobilnim kućicama, koji raspolažu sa više od 1930 ležajeva. Poseban dio naselja je autokamp I kategorije s četiri zvjezdice, veličine oko 55 ha, gdje se može smjestiti više od 5.000 kampera.

Upravna zgrada i recepcija čine jedinstvenu cjelinu i izgrađene su 1968. godine, a rekonstruirane i povećane 1984. godine Za grijanje potrošne tople vode se koristila toplovodna kotlovnica u centralnoj gospodarskoj zoni koja kao energent koristi ekstra lako loživo ulje. S obzirom na veliku potrošnju loživog ulja 2013. godine na krov objekata u centralnoj gospodarskoj zoni ugrađeno solarno polje.

Sastoji se od 149 pločastih kolektora ukupne površine 306 četvornih metara. Za akumulaciju tople vode koriste se postojeći spremnici, od kojih je svaki volumena 10.000 litara, dok se dogrijavanje i dalje osigurava uporabom kotlovnice. Ukupna vrijednost projekta je 1,12 milijuna kuna te im je Fond za zaštitu okoliša odobrio beskamatni zajam u iznosu od 428.176 kn.

Provedbom projekta ostvarene su godišnje uštede energije od 283.000 kWh odnosno 168.000 kuna te su smanjene emisije CO2 za 74 tone.

>>10 tajni koje skrivaju niskoenergetske kuće

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije