NE PROPUSTITE

Konkretni savjeti: kako povećati energetsku učinkovitost u zgradama

zgrade
Foto: Pixsell
27.04.2015.
u 14:29

Grijanje, ventilacija i kondicioniranje zraka predstavljaju najznačajniji dio energetske potrošnje i tu je mogućnost smanjenja troškova najveća

U zgradama se energijom koristimo za različite potrebe, a ovisno o tipu zgrade te se potrebe kreću od električne energije za rasvjetu i uređaje, preko toplinske i rashladne energije za grijanje i hlađenje te pripremu potrošne tople vode, pa do energije za zadovoljavanje tehnoloških potreba, npr. pranja ili sterilizacije u bolnicama. Pri tome, energetska potrošnja namijenjena za grijanje, ventilaciju i kondicioniranje zraka predstavlja najvažniji dio energetske potrošnje u zgradama. 

Provedbom mjera energetske učinkovitosti moguće je znatno smanjiti troškove za energiju, uz dodatne prednosti povećanja kvalitete života i udobnosti boravka u zgradama te povećanja vrijednosti nekretnine na tržištu. 

Osnovne smjernice povećanja energetske učinkovitosti uključuju tri bitna elementa: 
1. smanjenje potreba za energijom (energetske uštede), 
2. korištenje obnovljivih izvora energije te 
3. korištenje fosilnih goriva na optimalan način u pogledu zaštite okoliša. 

Ukupna potrošnja energije u zgradi ovisi o sljedećim sustavima i dijelovima zgrade:
- vanjskoj ovojnici zgrade i toplinskim gubicima (zidovi, pod, strop, krovište i pripadajuća toplinska zaštita, prozori)
- sustavu grijanja prostora,
- sustavu ventilacije i klimatizacije,
- sustavu za pripremu potrošne tople vode,
- sustavu električne rasvjete,
- sustavu potrošnje vode,
- ostalim uređajima.

Koje su moguće mjere povećanja energetske učinkovitosti pročitajte na Domosferi Zagrebačke banke

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije