divan cvijet

Jeste li znali da je prije sjetve sjeme maka pametno držati u hladnjaku?

mak
Flora magazin
12.06.2021.
u 06:20

Listovi su perasti, zelene do zelenosive boje. Visina biljke ovisno o vrsti varira od 30 do 120 cm. Cvjetovi koji se javljaju ljeti mogu biti jednostruki ili puni, a nalaze se na dugim, tankim stapkama

Ako ste ovih dana bili u prirodni vjerojatno vam je za oko zapela jedna divna cvjetnica - mak. Ovo samoniklo bilje jedna je od najljepših prirodnih dekoracija i vrlo ga je lako uzgojiti na vrtnim gredicama. Vrste ovog roda mogu biti trajnice, jednogodišnje ili dvogodišnje biljke, podrijetlom su iz istočne Azije, sjeverne Amerike i Europe.

Foto: Flora magazin

Listovi su perasti, zelene do zelenosive boje. Visina biljke ovisno o vrsti varira od 30 do 120 cm. Cvjetovi koji se javljaju ljeti mogu biti jednostruki ili puni, a nalaze se na dugim, tankim stapkama. Makovi trebaju dugo, hladno razdoblje prije cvatnje. Traže puno sunca te neće uspijevati u sjeni. Poznate trajne vrste su Papaver orientale (Turski mak) i Papaver nudicaule (Islandski mak), dok je Papaver rhoeas (Žitni mak) jednogodišnja vrsta.

Foto: screenshot/facebook

Turski mak ima duboko rasperjane listove, koji su poput stabljike sivozelene boje i dlakavi. Cvjetovi su prilično veliki, glatkih latica, javljaju se u rano ljeto, a ono što je dražesno kod njihovog izgleda jest tamna pjega u dnu čaške. Cvijet traje vrlo kratko, a unatoč tome pupoljci se koriste za rez. Žitni mak često raste kao korov na livadama. Njegovi uzgojeni oblici mogu imati jednostruke i pune cvjetove. Osobito je atraktivan ako se nalazi u većim skupinama.

Foto: pixabay

Osim crvenog maka postoji i zlatni kalifornijski mak. Riječ je o trajnici koja je u Europi došla u 18. stoljeću. Uzgaja se u vrtovima. Cvijet je na dugim stabljikama, svilenkaste teksture, sa četiri latice. Boja cvijeta varira od žute do narančaste, s cvate od veljače do rujna. Listovi su dugi i nazubljeni, a plod kad dozrije iz sebe izbacuje sjemenke. Voli dobro dreniranu zemlju i sunčano mjesto. Biljka voli hladniju klimu, iznad 27 °C ne napreduje. U vrtu će ponovo procvasti kad se temperature spuste.

Oko biljke treba redovito plijeviti korov. Ne podnosi "preseljenje", jednom zasađenu treba ostaviti na tom mjestu. Često je napada pepelnica. Biljka ima ljekoviti karakter, a koriste se nadzemni dijelovi biljke, lišće i latice. Nadzemne dijelove kalifornijskog maka koristili su Indijanci za ublažavanje bolova, a u zapadnu herbalnu medicinu uvedena je kao korisna biljka protiv bolova i za opuštanje.

mak
1/10

Primjena: na cvjetnim gredicama

Napomena: sjeme je potrebno biti izloženo niskim temperaturama prije sjetve, stoga se tjedan dana prije sjetve na otvorenome u proljeće drži u hladnjaku.

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije