velika promjena

Senzacionalna adaptacija: Kuća u centru kojoj je vrt postao dnevna soba na otvorenom

Foto: Miran Kambič
1/13
31.10.2023.
u 13:13

Ovaj novostvoreni prostor zamišljen je kao paviljon u zelenilu, s tri strane okružen zelenim pojasom širine četiri metra - kaže arhitektica Mika Cimolini

Adaptacija ove dvojne, poslijeratne kuće, sagrađene 1959. godine, s podignutim prizemljem, omogućila je moderan i suvremen život obitelji s malom djecom. Kuća se nalazi u središtu Ljubljane, a adaptacija je bila prilično izazovna zbog prostornih ograničenja. Arhitektica Mika Cimolini prošle godine uhvatila se ovog projekta i rezultat je, moramo priznati - fantastičan.

Foto: Miran Kambič

- Zbog zaštite i složenih pravnih odnosa povezanih sa susjednim zemljištem, valjalo je biti uporan i inventivan kako bi se ispunile želje klijenata za životom u kući s vrtom u centru grada. Zadržan je izvorni sastav i cjelokupni karakter "vile" u zelenilu - objasnila je arhitektica.

Foto: Miran Kambič

Glavna intervencija dogodila se na vrtnoj strani kuće. Dodano je proširenje, novo srce doma - dnevni boravak s kuhinjom koji uravnotežuje visinsku razliku između razine ulice i izvornog prizemlja. Proširenje stoji na nasipu visokom metar kako bi se kuća bolje povezala s vrtom.

Foto: Miran Kambič

- Ovaj novostvoreni prostor zamišljen je kao paviljon u zelenilu, s tri strane okružen zelenim pojasom širine četiri metra - kaže Mika Cimolini te dodaje:

Foto: Miran Kambič

- Budući da se produžetak otvara na dvije strane, granice između vanjskog i unutarnjeg dijela su nejasne i protežu dnevni boravak do granice parcele. Ovaj skromni vrt tako postaje vanjska dnevna soba - ponosno zaključuje.

Foto: Miran Kambič

Na ulazu u kuću nalazi se travnjak,a kut parcele je otvoren i nije ograđen. Zeleni krov također pomaže očuvanju karaktera vile u zelenilu, a istodobno poboljšava energetske karakteristike zgrade.

Foto: Miran Kambič

Nakon obnove, objekt je niskoenergetski, prema svim današnjim standardima. Struktura postojeće zgrade je sačuvana, samo je tlocrt izmijenjen i promijenjen u svojoj namjeni. Interijer je jednostavan i jednobojan, glavni materijal je drvo, a dominira bijela boja. Prostor je dizajniran tako da se može prilagoditi potrebama obitelji s malom djecom.

Za svakodnevnu inspiraciju pratite nas i na Instagramu!

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije