Malene mobilne kuće

Je li veličina doista važna?

mobilne kuće
Foto: Domosfera
1/3
13.08.2015.
u 10:18

Odgovor na pitanje iz naslova onako na prvu je – nije, kaže Domosferin bloger Matija Kašner! Ali, da ne bi bilo zabune, tema ovog članka nisu muško-ženski odnosi već zahuktali trend u svijetu - malene mobilne kuće ili Tiny house pokret.

Tiny house pokret prve obrise počeo je dobivati početkom 21. stoljeća kada je financijska kriza i kriza hipotekarnih kredita počela uzimati maha u Sjedinjenim Američkim Državama. Tada su ljudi, ponukani financijskom nestabilnošću, odlučili smanjiti životne prostore i prodati dotadašnje nekretnine te su počeli kupovati ili manje nekretnine ili unajmljivati stanove. Želja za vlasništvom i posjedovanjem krova nad glavom potaknuli su potencijalne vlasnike na kupovanje gotovih mobilnih jedinica ili njihovu samoizgradnju.

Te mini kućice obično su površine od 20 do 40 četvornih metara. Imaju jednu etažu, a ponekad i polu-etažu (potkrovlje). U tako malo prostora pažljivo je raspoređena svaka "prostorija" pa postoje modeli koji sadrže kuhinju normalnih dimenzija, kupaonicu s wc-om, dnevni boravak, spavaće sobe i balkon.

U Sjevernoj Americi i Kanadi postoje brojne tvrtke koje nude nacrte i planove za izradu takvih kuća koji se mogu kupiti online. Isto tako, profilirale su se tvrtke koje nude mobilna podvozja odnosno prikolice na kojoj se mini kuća može izgraditi.

Koje zakonske odredbe uređuju gradnju malenih kuća u Hrvatskoj provjerite na portalu Domosfera!

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije