LIVING - novosti iz svijeta interijera
Naslovnica Zeleni trendovi

I to postoji: biljke koje se same zalijevaju, ne treba im svjetlost i traju do 7 godina!

Tzv. stabilizirano cvijeće tretirana je biljka koja je ostala živa i oko koje vlasnik nema mnogo brige, a efektno izgleda
21. rujna 2017. u 13:07 1 komentara 6687 prikaza
Growshop
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/14

Rascvali anturijum ili raskošni cvjetni vrtić na zidu dnevne sobe ili u mračnom hodniku? Taj koncept uređenja nudi novi sustav sadnje, aranžiranje zasađenih cvjetnih aranžmana i postavljanje biljaka na zid. Ukrasne posude za cvijeće različitih oblika, od cjevastih, kvadratnih, okruglih, neutralnih ili pak živih boja mogu biti postavljene slobodno u prostoru, ali najatraktivnije izgledaju kad su na zidu kao cvjetna instalacija.

Posude za cvijeće napravljene su od fine keramike i dobro obrađene plastike, aluminija i kartona. Montaža cvjetne posude na zid prilično je jednostavna, a prije svega ovisi o težini posude, supstrata i cvijeća.

Growshop | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Dakle, ako je riječ o manjoj cvjetnoj posudi, može se samo objesiti na čavlić, dok se one veće i teže montiraju s pomoću odgovarajućih tipli. Unutar svake cvjetne posude nalazi se mali sustav za “samozalijevanje”, a važno je spomenuti da je cvijeće zasađeno u sphagnumu. Riječ je o mahovini koja služi kao zemlja, a njezina je prednost što duže čuva vlagu. Važno je spomenuti da cvjetne vrtiće treba planirati s biljkama koje se međusobno dobro podnose, a za rast i razvoj potrebna im je približno ista količina svjetla i vlage.

Za one koji su zaboravljivi, u ponudi zagrebačkog Growshopa, gdje smo i našli ove zanimljive zidne cvjetne instalacije, može se naći i tzv. stabilizirano cvijeće. Riječ o tretiranoj biljci koja je ostala živa, ali ne zahtijeva ni zalijevanje, ni svjetlost.

Growshop | Autor : Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL Foto: Marko Lukunić/PIXSELL, Davor Puklavec/PIXSELL

Tako stabilizirane biljke traju oko sedam godina. Ovisno o veličini i odabranom vrtiću, stoje od od 75 do 750 kuna.

Te cvjetne posude mogu biti i dio eksterijera, obješene, primjerice, na ograde ili pak postavljene na fasadni zid. Ipak, treba pripaziti da zasađeno cvijeće u njima ne bude previše izloženo suncu, vjetru ili hladnoći, pogotovu ako to ne voli.

>>Hrvatski "Supersack": najveselije rješenje za kreiranje vertikalnog vrta

  • neutron:

    Taj koncept već postoji 7 godina u velikim gradovima i može biti jako lijepo, ali ovaj dizajn visećeg vrta mi se ne sviđa, izgleda sve nekako preoskudno, siromašno... hrvatski :D